Нови сертификати за знания и умения в областта на предприемачеството

В Изпитен център АЕГ „Гео Милев“-Бургас за трета поредна година се извърши проверка на предприемаческите умения на желаещите да получат международен сертификат ESP.

Изпитът е достъпен само за ученици, преминали през програма „Учебна компания“. За 45 минути кандидатите трябва да отговорят на 24 обширни въпроса, които им носят общо 28 точки. За да преминат успешно изпита, са необходими минимум 19 точки.

Entrepreneurial Skills Pass (ESP) е част от European Business Campaign on Skills for Jobs. ESP е международна квалификация, която удостоверява, че получилите  сертификат ученици имат реален опит в предприемачеството, притежават необходимите знания, компетенции и умения, за да започнат собствено начинание или да бъдат успешно наети. Инициативата включва: целогодишен опит в учебна компания в училище; проверка на бизнес, икономически и финансови познания; достъп до допълнителни възможности, предлагани от малки и големи предприятия, висши училища, научни институции и международни организации в цяла Европа.

На 30.06.2022г. поредна група ученици от Английска езикова гимназия „Гео Милев“ придоби международни сертификати ESP за предприемачески умения. В последното предприемаческо събитие за учебната 2021/2022 година участваха седем представители на учебните ни компании. Поздравления за нашите възпитаници Ивет Дюлгерова,  Радост Димитрова, Християна Димитрова от 10.клас и Яни Ефтимов от 12.клас, които положиха успешно изпита и вече притежават Entrepreneurial Skills Pass (ESP). За съжаление, трима кандидати останаха с 1-2 точки под прага, но те ще имат възможност да се явят отново в началото на месец септември.

С положителен бизнес опит, постижения в предприемачеството и международни сертификати може да се похвали и 8.Е клас, който е първият в Английската гимназия с професионален профил (Професия „Графичен дизайнер“) и изучава официално предмета „Предприемачество“. Част от паралелката (Василена Борисова, Симона Златкова, Мариян Маринов, Никола Николов, Петър Крумов, Ясен Симеонов) бе в състава на една от нашите успешни учебни компании – Digital REBORN, с президент Виолета Ершова от 12.Д клас.

През учебната 2021/2022 година учениците от 8.Е клас придобиха по 6 сертификата в международен обучителен проект, свързан с предприемачеството и кръговата икономика. Те успешно завършиха 6 модула на онлайн обучение по различни теми в Circular Learning Space for Digital Skills (от финансирания от ЕС проект Girls GoCircular) и притежават сертификати, удостоверяващи умения като търсене, оценяване, и управление на данни и цифрово съдържание; взаимодействие, споделяне и сътрудничество чрез цифрови технологии; разработване, интегриране и преразработване на цифрово съдържание; опазване на околната среда; идентифициране на нуждите и технологични отговори.

Осмокласниците са сертифицирани за знания и умения по следните шест теми: „Метали и кръгова икономика“, „Въведение в кръговата икономика“, „Мода и кръгова икономика“, „Преосмисляне на пластмасите“, „Роботиката и кръговата икономика“, „Справяне с изменението на климата чрез кръгово потребление“.

Пожелаваме успех на участниците в програма „Учебна компания“ и през следващата година!