Божидар Божков on януари 20th, 2020
logo

Това е архивен сайт на АЕГ “Гео Милев”, Бургас

Тук може да се намерят публикации до 01.2020

За публикации след 01.2020 заповядайте на обновения ни сайт:

www.gpaeburgas.org

Божидар Божков on януари 15th, 2020

„ Всички пътища водят в Рим.Само един път води в Рая : пътят на свободата” – тези думи на поета, публициста и преводача Гео Милев почти половин век вече изразяват световъзприятието на поколения възпитаници на Английската гимназия в Бургас.От далечната 1971 г., когато е създадено училището, до днес младите хора, избрали за своя принадлежност елитната образователна общност, имат свободата да учат, творят, спортуват, да мечтаят и да сбъдват мечтите си, да чертаят кръгозора на бъдещето си и да го постигат. В деня на 125-годишнината от рождението на патрона на гимназията учениците от всички випуски заедно със своите учители за пореден път да се докоснаха до личността и творчеството на авангардния автор.В часа на класа се проведе разговор за следата, която е оставил в историческата и литературната памет на българина Гео Милев, брутално убит едва 30-годишен.Настоящите възпитаници на гимназията отговориха на въпросите в анкета, подготвена от г-жа Румяна Костова, педагогически съветник.Учениците споделиха своите мисли за това какво е за тях АЕГ „Гео Милев”, какво ще оставят след себе си за гимназията, с какво ще помогнат да се отбележи 50-годишният юбилей на училището им през 2021 г.Десетокласниците имаха изключителната възможност да се запознаят с 49-годишната история на Английската гимназия с нейните най-върхови постижения, събрана в петстотинте слайда на презентацията, подготвена от г-жа Костадинка Недялкова, преподавател по български език и литература.Учениците бяха любопитни да научат от разказа на г-жа Недялкова, че житейските успехи на бившите възпитаници на гимназията във всички области на човешката дейност, отдавна са прекрачили не само регионалните, но и националните граници – сред завършилите елитното бургаско училище са известни в България и по целия свят учени, спортисти, творци на изкуството, мениджъри и експерти в бизнеса…Защото в миналото се подготвя бъдещето на всяка личност и всяка общност, а вълнуващото пътешествие във времето на Английската гимназия продължава с една любима песен на учениците от много випуски („Knockin’ on Heavеn’s door”) и с нашето пожелание: Понякога може обстоятелствата и безсилието пред тях да те накарат да се почувстваш изгубен, но ти решаваш как да вървиш по своя път напред. Почукай на вратата на собствения си Рай днес! Ще успееш, защото си от Английската…

Божидар Божков on януари 9th, 2020

Eдна от многото благотворителни инициативи от страна на възпитаниците на Английска Езикова Гимназия, гр. Бургас, се проведе под формата на благотворителен коледен базар. За каузата се постараха всеотдайните ученици от клуб ,,Здраве‘‘ и клуб „Химия”, с ръководители г-жа Даниела Стоянова, учител по Биология и здравно образование и г-жа Галя Маринова, учител по Химия и опазване на околната среда, както и други ученици, които припознаха тяхната кауза за своя. Базарът бе проведен с цел събиране на средства в помощ на малките Александра и Теодор. Може да прочетете повече за тях на посочените линкове:

https://bg.helpkarma.com/campaign/daritelska-486?fbclid=IwAR24wK-egk_5TGQje1BHv_37OBXubY26wZkSqYtud4OkDpaqwcJrsNNH6s0

https://dmsbg.com/12313/dms-alexandra-2/?fbclid=IwAR2FJVlAHdV2vtBqxxIsvOzuTvOwliHgL7Fb2nYmrOmsvcV8_CiJfJNP9Rs

Най-различни вкусотии бяха приготвени с много внимание и любов. Всички събрани средства бяха дарени в помощ на Теди и Алекс. Най голямата благодарност, която получихме, бе усмивката на това прекрасно слънчице! 

Поздравления за нашия възпитаник Николай Петков от X д клас, който отново е отличен в литературен конкурс! Той спечели І награда в направление ЛИТЕРАТУРНО ТВОРЧЕСТВО, раздел ПРИКАЗКА/РАЗКАЗ, на ІІI възрастова група /VIII-XII клас/ в Общинския конкурс за детско творчество „Коледа е, стават чудеса” в град Кюстендил. Николай е получил наградата за разказа си ”Отдел ”Процепи”.

Конкурсът, организиран от Обединен детски комплекс – гр. Кюстендил, се провежда с цел да провокира въображението и творчеството на учениците. Темата “Коледа е, стават чудеса” подтиква участниците да изразят своята представа за щастието.

Макар Николай да не е жител на Община Кюстендил, неговото участие не само е допуснато, но и разказът му е класиран на специално създаденото допълнително първо място в категорията.

Пожелаваме на Николай нови успехи в литературното творчество!

Божидар Божков on декември 20th, 2019

Първата по-мащабна представителна изява на Клуб „Учебна компания – предприемачество“ приключва днес с добър финансов резултат само три месеца след създаването на УК „Reborn“ в Английска езикова гимназия „Гео Милев”-Бургас.

В периода 17.12.2019-20.12.2019г. бе проведен ВЪТРЕШЕН УЧИЛИЩЕН ПАЗАР, първа по-голяма публична изява на клуба, чието ядро се явява Учебна компания „Reborn“. Бизнес дейността се изразяваше в производство на стока (собствена ръчно изработена продукция), подреждане на фирмен щанд на УК „Reborn“ във фоайето на гимназията и извършване на продажби. Дейността бе демонстрация на наученото в компанията: организиране на производство и продажба на стоки, работа по отдели,  ефект от проучването на интереса на клиентите и постоянното обогатяване на асортимента, привличане на клиенти, финансов оборот на фирмата, отношението приход-разход-печалба, водене на касов отчет, лоялност на партньорите към фирмата и качество на партньорството. Щандът бе с регламентирано работно време, като партньорите и доброволците се включваха само по няколко часа, за да не пречи бизнес дейността на учебните занятия и на изпълнението на ученическите задължения.

Представителната изява научи партньорите, че не само печалбата трябва да бъде тяхна цел, а и изграждането на умения за екипна работа, както и лоялността към фирмата; че качеството на екипа определя бизнес успеха, че за да се отчете печалба, трябва да се работи здраво; че приходите не са печалба, докато не се извади сумата на направените разходи; че за да има по-голям оборот, трябва да се произведе повече стока.

Най-важните изводи от първата по-мащабна представителна изява на УК „Reborn“ бяха, че не е лесно да се произведе добра стока, да се задоволят всички нужди на клиентите, които очакват не само качество на по-ниска цена, но и високо ниво на обслужването, а също, че предприемчивостта, трудът и креативността винаги се възнаграждават с успех, когато са вложени усилия и е отделено достатъчно време.

Поздравления за  бизнес партньорите в УК „Reborn“, които се проявиха като истински млади предприемачи: Алекс Желязков, Беррин Йешил, Михаела Цвяткова, Николай Янев,  Атина Томова, Вероника Нейкова, Александър Иванов, Тина Гърненкова, Десислава Георгиева, Мартин Пеев, Мартин Вълканов, Николай Николов и Антон Чавдаров! Благодарности и към нашите доброволци Силвия Лапчева и Деница Маринчева!

Призоваваме училищната общност да ни подкрепи отново и в последния ден на нашия ВЪТРЕШЕН УЧИЛИЩЕН ПАЗАР!

Божидар Божков on декември 19th, 2019

ГАЛЕРИЯ

На 18 декември коледарите отново огласиха Английската езикова гимназия с празнични песни и наричания. В духа на най-добрите традиции на училището, в навечерието на Коледа випускът на 10. клас организира за пореден път тържество за учителите и учениците. Към публиката в Актовата зала се присъединиха и деветокласници. Класните ръководители, учителите и учениците бяха поздравени от участниците в програмата с танц, песни и благословии, за да бъде прогонено злото, да се отвори път за доброто в сърцата ни, да се привлече успех и благоденствие.

Божидар Божков on декември 19th, 2019

ГАЛЕРИЯ

Днес, 19.12.2019 година, учениците от клуб „ Гражданин“ към АЕГ„Гео Милев“взеха участие в коледното тържество, организирано от ръководството на болницата за децата от отделенията.

Както всяка година по традиция, учениците от клуб „Гражданин “ с ръководител г-жа Румяна Костова раздадоха коледни торбички, пълни с лакомства и играчки на най – малките деца в отделенията на  УМБАЛ – Бургас .

В благотворителната проява много активно се включиха и учениците от десети „а“,“г“,“е“ клас и от единадесети „д“,“е“ клас, които лично дариха средства за тази доброволческа акция. Младите доброволци получиха в отговор широките усмивки на щастливите малчугани.

Божидар Божков on декември 17th, 2019

Учениците от СИП по изобразително изкуство в АЕГ “Гео Милев” ви канят на благотворителен коледен базар, който се провежда от 16.12 до 19.12 във фоайето на втория етаж на гимназията.  Събраните средства ще бъдат ще бъдат в помощ на Габриела Райкова за нейното възстановяване след тежка катастрофа и последвали операции на гръбначния и стълб. Габриела е ученичка от 11 клас на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия ” Кольо Фичето” град Бургас.

Божидар Божков on декември 16th, 2019

Униформите са получени в магазина в Бургас. Можете да ги получите в рамките на работното време на магазина. От 6.01.2019 всички ученици от 8-ми клас са длъжни да носят одобрените елементи на ученическата униформа.

Божидар Божков on декември 13th, 2019

Във връзка с Националната седмица на четенето в периода 09.12.2019 – 13.12.2019 в АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас бяха проведени различни мероприятия. Информация, за които може да намерите в линковете по долу.

“Изработване на мисловни карти като подготовка за писане на литературно есе. Поставената тема беше “Силата на словото “

Инициативи за насърчаване на интереса към четенето

На гости на ДГ „ Звездица-Зорница“– Бургас

Aктивното участие на учениците от X клас.

Докосване на деветокласниците до магнетичното слово на Петя Дубарова

Божидар Божков on декември 12th, 2019

ГАЛЕРИЯ

               На 11.12.2019 в Бургас се проведе форум за доброволческа активност, организиран от Община Бургас – дирекция „Младешки дейности“.

               Учениците от АЕГ „Гео Милев“ взеха участие в срещата като споделиха дейностите, които се осъществиха през 2019 година, както и резултатите от доброволческите инициативи сред младежите.

               На форума бе представена „Точка за информационен обмен“ включена в платформата “Активни и здрави Бургас“. Там ще се споделят инициативи и каузи които да се включват доброволците.

               Доброволчеството е една от най-силните форми на социална активност, която помага с малки стъпки всеки ден да живее в по-отговорно и по-сплотено общество.

Софийски университет организира подготовка за кандидатстудентски изпит по английски език в СУ „Св. Кл. Охридски“ подготвителни курсове за кандидатстуденти за  специалност Английска Филология . За кандидати от други градове се предлага и коледен интензивен курс през зимната ваканция – от 20 до 30 декември (без 25 дек), който като съдържание е същият като описания на интернет страницата “кратък подготвителен курс”. А за другите курсове записването продължава до края на  м. април. При интерес може да се обадите на  тел. 0898 220 468 или 0889 057 616.

Линк към интернет страницата www.uni-sofia.bg/……. с повече информация

Божидар Божков on декември 10th, 2019

ГАЛЕРИЯ

     Традиция е АЕГ „Гео Милев“ да подпомага формирането на кариерното и професионалното ориентиране на своите възпитаници. Когато училището създава активна учебна среда  с внимание, насочено към всеки ученик  и неговата личност, то възпитава знаещи и мислещи млади хора, конкурентни и успешни в избраната от тях област.

     Дванадесетокласници гостуваха на Районна прокуратура – Бургас, за да получат необходимата информация за професионалното ориентиране. Наши домакини бяха прокурор Иван Кирков – Административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас, и неговите заместници – прокурорите Димитър Георгиев, Мария Маркова и Веселина Гайдажиева. Учениците поискаха да разберат какво е необходимо за  да тръгнат по стъпките на прокурорската професия, какви изпити трябва да полoжи всеки от тях, който иска да бъде магистрат.

      На срещата бъдещите кандидат-студенти проявиха заинтересованост относно изпитите, които полагат магистратите. Какви стажове могат да посещават, докато изучават специалността „Право“ във висшите учебни заведение? Как преминава конкурсът, който трябва да бъде издържан от всеки студент, завършил „Право, който иска да стане магистрат.

     Голям интерес предизвика и срещата с най-новото попълнение в редовете на Районната прокуратура – младшите прокурори Богомила Колева и Виолета Ангелова, които са встъпили в длъжност преди броени месеци. Те са  станали магистрати след края на своето следване, като  са издържали  успешно конкурсните изпити. Именно тези млади хора, наскоро встъпили в професията успяха да отговорят най-пълно на зададените от учениците въпроси.

     След срещата в кабинета на прокурор Кирков учениците имаха възможност да посетят  съдебна зала и да се снимат с прокурорски тоги. Предвидени са и други  посещения в държавни институции,  за да видят на терен бъдещите кандидат-студенти как и къде биха се реализирали професионално с избраната от тях специалност.

Новина в интернет страницата на Районна прокуратура – Бургас

Божидар Божков on декември 10th, 2019

Клубът по интернет проучвания и ораторско изкуство се занимава с практикуването на дебати. В периода 30.11.-01.12.2019 се проведе регионалното състезание на фондация ,,БЕСТ‘‘ в град Бургас. Турнирът се проведе на територията на АЕГ ,,Гео Милев‘‘. В него взеха участие 20 училища от цяла Източна България. Представителите на нашата гимназия участваха в категория ,,Дебати‘‘. Участие взеха отборите на:

1. Ясен Жеков (9а), Розали Павлова (9е) и Малена Малчева (9в) (категория Novice)

2. Денислав Драчев (9а), Петър Георгиев (9а) и Преслава Стоянова (9б) (категория Novice)

3. Ирина Георгиева (10е), Бионсе Бутева (10д) и Александър Иванов (10а) (категория Varsity)

Отборът на Ясен Ж., Розали П. и Малена М. извоюваха всички възможни награди в своята категория. Като за начало, те спечелиха наградата за спортсменство, която те заслужиха със своята честна, приятелски настроена дебатьорска игра. Благодарение на своята тежка и усилена подготовка, те се класираха на първо място в цяла Източна България! Малена Малчева спечели специалната награда за най-добър говорител за своята категория! Отборът има още двама свои представители в топ 10 най-добри говорители – Ясен Ж. и Денислав Д. Изключително добре се представиха също и Петър Г., Преслава С., Александър И., Ирина Г. И Бионсе Б. С тези свои успехи отборът издигна авторитета на АЕГ „Гео Милев“.

За своите успехи отборът иска да благодари на Прюдънс Саласки (помощник-учител по програма Фулбрайт) и г-жа

Зорница Хараламбиева. Също помогнаха доброволците Любо Кръстев (11е), Крис Соколов (11е) и Ана-Карина Димитрова (8а). Специални благодарности за подкрепата и насоките на Илиян Цветков (12а).

Божидар Божков on декември 9th, 2019
Божидар Божков on декември 9th, 2019

По традиция на празника на Бургас – Никулден и тази година бяха наградени най-добрите автори в конкурса за есе „Бургас – моят град“. Той се организира от Народно читалище „Асен Златаров“ за 11-ти пореден път.

Ясен Жеков от 9а на АЕГ с ръководител Ася Хаджирачева се класира на четвърто място в конкурса. Тази година се явиха рекорден брой участници – 97 от почти всички училища в Бургас. Алекса Георгиева от 9а клас също участва в конкурса и получава безплатен абонамент за читалище „ Асен Златаров” за 1 година. Всички наградени есета ще бъдат публикувани в литературен сборник.

Това е текстът на есето, което донесе заслужено признание за Ясен Жеков:

Божидар Божков on декември 7th, 2019

В навечерието на празника на град Бургас – Никулден, кмета на града Димитър Николов награждава най-изявените ученици и учители. Церемонията тази година се състоя в Аулата на Бургаския свободен университет. Наградените ученици са се класирали на първо място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси, проведени на територията на страната, и на I-во и II-ро или III-то място на международни надпревари извън България. Английска Езикова Гимназия „Гео Милев“ се гордее с учениците:

VIII Г – Камелия Кирова 

VIII Д – Александра Сариева

IX А – Алекса Георгиева

IX A – Румяна Михайлова 

IX A – Златина Вълчева

X A – Меган Овчарова

XII А – Теодора Мудева

XII А – Ясемин Шахин

XII А – Галя Атанасова

XII Б – Полина Валецкая

Благодарим за техните усилия, старания и постоянство. Английска Езикова Гимназия „Гео Милев“ се гордее и с учителката по физика Елена Каръмчева, която беше сред наградените учители. Пожелаваме им много успехи и занапред.

Галерия

ГАЛЕРИЯ

На 28.11.2019 г. учениците от клуб „Химия“ с ръководител главен учител Галя Маринова и клуб “Здраве“ с ръководител старши учител Даниела Стоянова, проведоха занятие в корпуса по Медицински науки при Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Извършиха се интересни демострации от преподаватели и студенти във Факултета по обществено здраве и здравни грижи с Декан проф. д-р Христо Бозов.

Вълнуваща се оказа дискусията в аулата на Факултета по медицина, водена от Декана доц. Цветан Велинов. Обсъжданите проблеми се отнасяха до персонализираната медицина, микробиологията, употребата на антибиотици и пробиотици, химия на лекарствените средства и др. Срещата провокира въпроси свързани, с насочеността на учениците към изучаване на медицински науки.