АЕГ „Гео Милев“ отбеляза Деня на европейските автори

За втора поредна година Английската езикова гимназия в Бургас се включи в отбелязването на Деня на европейските автори – инициатива на Европейската комисия. Изявата има за цел да стимулира интереса на младите хора към четенето, да ги вдъхновява да изследват богатството на европейската литература и да насърчава езиковото многообразие. Инициативата дава възможност на учениците да се запознаят с разнообразието от професии в сектора, защото, освен поети и писатели, има и илюстратори, преводачи, издатели, редактори, литературни критици. 

Събитието в елитното училище започна със стихотворението  „Стон“ от Пейо Яворов в изпълнение на Данийл Литкин от 11 „е“ клас. Анелия Николова от 12 „а“ пък продължи темата за любовта със своето авторско произведение, озаглавено „Стихотворение“. Разказът „Очила“ на Иво Сиромахов  бе представен от Валентин Паскалев от 12 „е“ клас.

Разбира се, нямаше как Денят на европейските автори да мине без творби на английски писатели и поети. Симеон Минков от 11 „а“ клас прочете откъс от произведението на Луис Карол – „Алиса в страната на чудесата“. А Никола Димитров от 11 „б“ клас представи своята авторска творба „Together”, вдъхновена от песента „Trustfall“ по текст и музика на Johny McDaid, която той изпълни пред гостите на събитието. Александра Стоянова от 8 „е“ се включи с прочит на стихотворението „The Daffodils “ на Уилям Уърдсуърт. 

Изявата продължи с Александра Сариева от 12 „д“ и Даниела Петкова от 11 „е“ клас, които зарадваха присъстващите с артистичното си изпълнение на тиролската песен „Ела да ти покажа планините“ на немски език. Презентация за прочутите Братя Грим и откъс от приказката им „Хензел и Гретел“  представи Хасие Шабан от 11 „д“ клас. Александра Сариева, облечена в бяла престилка и с истински плам в очите, изпълни на езика на Гьоте заключителния монолог на д-р Фауст от едноименната пиеса. 

Специален гост на събитието беше председателят на Сдружение „Бургаската писателска общност“ – Николай Фенерски, писател, сценарист и учител по български език и литература. Той разсмя всички от сърце с прочита на хумористичния си разказ „Кючекът „Илиада“, поместен в книгата „На стоп“, екземпляр от която авторът дали на училищната библиотека. Гостът разказа за своя път към успеха и вдъхновението, което го движи напред и го кара да създава не само художествени творби, но и сценарии за филми. Сред издадените му книги са сборниците с разкази „Апокалипсисът е дело лично“, „Не казвай на майка си“, „Любов, подслон, храна и вода“,  романите „1994“ и „На пост“. Първият документален филм на Николай Фенерски – „Резерват Северозапад“ – е в официалната селекция на „София Филм Фест“ през 2012 г. и печели награда на публиката. Следващият му филм „Удавник“ също е в програмата на „София Филм Фест“ за 2015 г.

Истината е, че писаното слово остава много след нас и инициативи като отбелязването на Деня на европейските автори са много важни, за да не забравят младите хора  значимостта му. Неслучайно американският астроном Карл Сейгън казва: „Писането вероятно е най-великото човешко изобретение, обединяващо жителите на различни епохи. Книгите прекосяват границите на времето, доказвайки, че хората могат да правят магия“.