АЕГ „Гео Милев“ с мисъл за природата и с поглед към бъдещето на планетата Земя

На 07.06.2023 г., се проведе интердисциплинарен урок по физика, български език и музика с учениците от 9. В клас на АЕГ “Гео Милев” на тема  „Топлинни машини и природна среда”. Инициативата бе на Жечка Русинова, учител по физика и астрономия. В подготовката и провеждането на урока участваха Мариана Ведричкова,  учител по български език и литература, и Жасмина Василева, учител по музика. Проектът бе осъществен с подкрепата на ръководството на АЕГ „Гео Милев“.  Урокът се проведе в Зелената класна стая в парк „Минерални бани“. Мястото на събитието не е случайно избрано. Жечка Русинова „е осиновила“ зелена територия, която е превърнала в Зелена класна стая, и всяка година там  с подкрепата на Община Бургас се провеждат събития с екологична насоченост.

Водещите на събитието бяха учениците Анастасия Москова и Радостин Арабаджиев. Урокът започна на музикален фон – песента „Хубава си моя горо“ по текст на Любен Каравелов. Началото бе поставено със стихотворение на Петя Дубарова, най талантливата възпитаничка на Английската езикова гимназия – „Обичам да ухае на гора“ –  в изпълнение на ученичката Йоана Стоянова.  След поетичната творба преходът от изкуство към наука направи ученикът Дамян Георгиев, който запозна присъстващите със същността и устройството на топлинната машина. Учениците Йоана Стоянова, Виктор Пеев и Тодор Бакърджиев говориха за значението на топлинните машини и за отражението върху околната среда на техния възход в икономиката. Бяха засегнати  и проблемите, свързани с газовото и топлинното замърсяване. Интересът на присъстващите на урока бе провокиран от  разказаната история за най-мощния за времето си парен локомотив, произведен в Европа (Полша) и известен с името „Баба Меца“. Любопитен факт е, че на тази машина в продължение на три години като огняр е работил поетът Никола Вапцаров. Историята за големия смог в Лондон, случил се на 4. декември, 1952 г, също привлече вниманието на ученици, учители и гости. Антициклон, който изцяло обхваща Лондон, причинява температурна инверсия с непосредствена заплаха за човешкия живот . След това бедствие се приемат нови екологични стандарти, насочени към ограничаване използването на вредни горива в промишлеността. Учениците Мартин Христов и Теодора Янева представиха  възможности за опазването на природата от отрицателното им въздействие. Силно предизвикателство отправи към себе си Мартин Христов да изобрети Вечния двигател. Пожелаваме му успех и с голям интерес ще следим неговото развитие в областта на физиката. След тези добри новини за нашия дом, планетата Земя, гостите чуха стихотворението „Зелено“ на Мира Дойчинова, изпълнено от ученичката Селин Айвазова. Целият клас изпя песента “Планета Земя”, а ученичката Йоана Стоянова прочете откъс от разказа “Пейзаж“ на класика на българската литература – Иван Вазов.

На черната дъска беше подготвен макет с нашата планета. На фона на „Песен за Земята“ на Майкъл Джексън на гостите бяха раздадени ръчички, на които те написаха своите обещания към Земята и ги поставиха на дъската, за да напомнят дълго време на посетителите на парк “Минерални бани” призива на учениците от Английската езикова гимназия: “Да бъдем отговорни към природата, от която и ние сме част, не само днес, тази седмица и този месец, а 365 дни в годината!“. Накрая 9. В клас подари две къщички за птички, изработени изцяло от естествени материали, които ще бъдат поставени в Зелената класна стая. Не е случаен този жест на учениците с класен ръководител Милена Майсторова – в навечерието на Коледа те осъществиха невероятна благотворителна инициатива. А с участието си в интердисциплинарния урок деветокласниците дадоха силна заявка да станат бъдещи изобретатели, които да намерят решение на проблемите, свързани с екологията. Пожелаваме им успех!

В края на събитието г-жа Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“, сподели, че сме щастливи да бъдем част от семействата, които участват в уроците на открито в Зелената класна стая в парк „Минерални бани“. Г-жа Нейчева насърчи учениците за бъдещи изяви, като им пожела да опитват, да дерзаят и да не се страхуват, като знаят, че всичко може да бъде постигнато.

След урока гостите споделиха:  „Това е най-хубавия урок, на който сме присъствали“, „Много смислен урок“ , „Физиката е толкова трудна наука, а толкова интересна беше днес“,  „Урокът беше оригинална симбиоза между физика и литература“ и др.

Събитието бе уважено от  Мария Ценова – заместник областен управител, Неделчо Рачев  от Областна управа, Бургас, представители на Община Бургас: Тина Писарова – директор в ОП „Общински имоти“, Бургас, Евелина Михалева – общински съветник, Ренета Тонич –  ръководител направление „Спортни обекти и съоръжения“, Тодор Колев, Явор Русинов,  Христина Янчева и др., доц. Златка Димитрова, преподавател от университет “Проф. д-р Асен Златаров”, учители от бургаски училища и ръководството на АЕГ „Гео Милев“.