Английската гимназия посреща 24 май с две забележителни постижения

Две новини за успехи на наши възпитаници ни зарадваха в навечерието на 24 май. Отборът на Учебна компания „Green Reborn“  ще представя България в European Commission Green Week Hackathon, а Николай Петков спечели награда за пиеса в Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”.

УК „Green Reborn“ от Английска езикова гимназия „Гео Милев“ отново е сред европейския елит на учебните компании. Ученическата фирма е избрана да участва в Gen-E fights for Zero Pollution Hackathon, който ще бъде организиран по време на EU Green Week – най-важното годишно събитие в европейския екологичен календар.  Добрата вест, че отборът ни е одобрен, дойде от организаторите Junior Achievement Europe в навечерието на 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Gen-E fights for Zero Pollution Hackathon ще се проведе в рамките на European Green Week 2021 и е предназначен за участници в програмата за учебни компании. Европейската Зелена седмица през 2021 година е посветена на „амбицията за нулево замърсяване“. Ще бъдат разгледани и други европейски инициативи в областта на климатичните промени, стратегията за химикалите, енергетиката, индустрията, мобилността, селското стопанство, рибарството, здравеопазването и биологичното разнообразие.

Виртуалният хакатон ще се състои в периода 1-4 юни 2021 и се организира от JA Europe и JA Lithuania. Събитието е за генериране на идеи, посветени на нулевото замърсяване. За участие в него са одобрени само 10 учебни компании от цяла Европа. По време на хакатона отборите ще работят по зададено предизвикателство, свързано с нулевото замърсяване, като ще бъдат подкрепяни от бизнес ментори от различни области. Екипите ще имат възможност да се срещнат с останалите отбори, които ще се състезават в хакатона, и да взаимодействат по време на специални онлайн сесии. Виргиниюс Синкявичюс, Европейски комисар по околната среда, океаните и рибарството, ще обяви победителите на живо на 4 юни.

Според регламента процесът на подбор за участие в Gen-E fights for Zero Pollution Hackathon включва два етапа.  Първият е за предварителна селекция, която се прави от националните организации на Junior Achievement, а във втория предложените от страните си учебни компании кандидатстват пред Junior Achievement Europe. Изборът на националната организация Джуниър Ачийвмънт България падна върху Учебна компания „Green Reborn“. Във втория кръг на подбора (при кандидатстването пред организатора JA Europe) учебната компания на Английска езикова гимназия „Гео Милев“ изтъкна предимствата си като ученическа фирма и своята мотивация за участие. Две години нашата компания е екологично ориентирана и фокусирана върху оползотворяването на отпадъчни суровини. През 2020 г. спечелихме Специалната награда на European Institute of Innovation and Technology „Raw Materials“ (EIT Raw Materials). Имаме засилен интерес към темата за изменението на климата, продиктуван от особеностите на нашия непрекъснато разрастващ се град и от предизвикателствата пред справянето със замърсяването на въздуха в града и на водите на Черно море. Придобихме опит с  участие в европейски форуми за млади предприемачи (Алекс Желязков в Digital Education Hackathon 2020, водеща инициатива на Плана за действие на Европейската комисия за цифрово образование, и отборът на УК – в Петата Европейска конференция за млади предприемачи от мрежата RM @ Schools).

Тина Гърненкова, Виолета Ершова, Александър Иванов, Кирил Койчев и Константин Хаджиилиев са членовете на отбора на Учебна компания „Green Reborn“, който е избран за участие в European Commission Green Week Hackathon.

В навечерието на големия празник на духа Николай Петков получи една от двете награди за млад автор за пиесата си „Въздигане от синьо“. Финалният резултат от поредния авторитетен конкурс, в който нашият възпитаник участва, е наистина забележителен. Неговата пиеса бе сред номинираните за голямата награда в XI Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“, организиран от  Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев”- Плевен. Участваха 60 текста за драматичен и куклен театър, които не са поставяни на сцена и не са представяни в други конкурси. Пиесата на Николай ще бъде издадена в книга заедно с останалите текстове, които са номинирани.

 

Пожелаваме успех на нашия отбор, който ще представя България в European Commission Green Week Hackathon! А на Николай – още високи постижения в следващите литературни конкурси!