Английската гимназия празнува!

На 15.01.2024 г. АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас чества 129 години от рождението на своя патрон Гео Милев. Патронният празник беше замислен и осъществен в две части – от 12:00 ч. и от 17:00 ч.

Началото беше поставено с тържествена част, която се състоя в двора на училището. Водещи на събитието бяха  Елия Божкова, 10. г клас и Мартин Стефанов, 11. д клас. Гости на официалното откриване бяха Слава Гиздова-Петкова, старши експерт по български език и литература, Жанета Димитрова, старши експерт по чужд език и по майчин език, дългогодишни учители и военни от НАТО. След тържествения ритуал със знамената на Република България и на АЕГ „Гео Милев“ поздравително слово произнесе г-жа Соня Бъчварова, заместник-директор на училището. След приключване на кратката официална част в сградата на училището започна богатата и динамично поднесена програма по случай патронния празник на АЕГ „Гео Милев“. Тя беше предварително оповестена, за да могат и учителите, и учениците, които ще бъдат гости на събитията, организирани по културно-образователни области, включващи и междупредметни връзки, да изразят своите предпочитания и да се съобразят с предварителния график.

За доброто настроение на всички празнуващи се погрижи емблематичният учител по английски език г-н Иво Иванов. Неговото неуморно изпълнение на английски песни под акомпанимент с китара поддържаше духа на празника.

В Творческа работилница „Поезията и прозата на света – около и вътре в мен“ с две ателиета: поетическо и разказвателно, към учениците със задълбочени интереси по български език и литература бяха отправени творчески предизвикателства от техните учители. Двете групи (VIII X клас и XI XII клас) получиха задачи за жанрови трансформации – за преобразуване на познат поетически текст в прозаически, както и на познат прозаически текст в поетически. Гости на събитието бяха Слава Гиздова-Петкова, старши експерт по български език и литература,  дългогодишните уважавани учители – г-жа Лазарова и г-жа Недялкова. С устрем и вдъхновение учениците реализираха своя творчески потенциал.

Учениците от 8. а с класен ръководител Диана Коларова, изнесоха рецитал на английски и на български  език. С голямо вдъхновение и вълнение осмокласниците представиха  откъси от поемата „Септември“ на Гео Милев, стихотворения на Петя Дубарова и Никола Вапцаров в превод на английски език,  и стихове на американската поетеса Мая Анджелоу.

Даниел, Дария, Константин и Пламена от 8. б клас, с ръководител Елена Дулкарова, представиха интересна информация за две изключително необикновени училища в Китай и Германия, след което поканиха присъстващите да участват във викторина, състезавайки се да намират за определено време отговорите на въпросите по изработените като пъзели постери за двете училища. Победител бе този, който спечели най-много точки от верни отговори.

Учениците от 8. г клас с класен ръководител г-жа Ивелина Филипова представиха стихотворения на Гео Милев от български на английски език, като преводът на две от стихотворенията беше на самите ученици. Стихотворенията бяха „Марш“, „Есенна нощ“ и „Дневник“. Две от момичетата рецитираха сонет 13 и сонет 130 на Шекспир в превод на Валери Петров. Всички останали от класа се разпределиха по групи и представиха едни от най-известните приказки за деца по света, а именно „Червената шапчица“, „Трите прасенца“, „Златната рибка“ и старогръцкия мит за Арахне, където става ясно как е възникнал първият паяк в света.

Учениците от 8. в и 8. д и техните учители г-жа Терзиева и г-жа Николова организираха четене на текстове на Гео Милев и  откъси от произведения на британски и американски автори  и рисуване на литературни герои и викторина.

Г-жа Димана Есен проведе арт и езикова викторина под формата на игра с учениците от 11. клас. Г-жа Дарина Пехливанова и ученици от 9. б клас запознаха присъстващите с идеята за възникването на книгата на Гинес, продължителността на съществуването и зададоха въпроси за някои от най-странните рекорди в нея. Учениците представиха на английски език любопитната информация, още повече, че в някои от учебниците също има теми, свързани с рекордите и по-специално с тази книга.

По случай патронния празник на АЕГ „Гео Милев“ учениците от елитната гимназия, под ръководството на своите преподаватели по втори чужд език – Люба Кунева, Илияна Георгиева, Димитрина Вълева, Катя Костова и Жанет Ценова, представиха богата и разнообразна програма на немски, руски  и китайски език. Събитието бе удостоено с вниманието и присъствието на старши експерт по чужд и майчин език – Жанета Димитрова и Слава Гиздова-Петкова – старши експерт по български език и литература.

Талантливите ученици от 10., 11. и 12. клас, изучаващи немски език, откриха тържеството с рецитал на стихове от поемата на Гео Милев „Септември“. Непосредствено след това ученици от 11. и 12. клас демонстрираха артистизъм и разиграха по роли известната немска приказка на Братя Грим „Баба Хола“ на фона на презентация, която визуализира основните моменти и потопи гостите в приказната атмосфера.

Ученици от 10. и 11. клас, изучаващи руски език, представиха „Тези чудни мигове“ по стихове на А.С. Пушкин. Това са стихове за любовта и природата. Стиховете звучаха на руски, български и английски език. Беше представена и презентация на картината на И. Левитан „Златна есен“. Музикален поздрав с китара, по стихове на Б. Окуджава,  отправи Даниела Петкова към всички гости и допринесе за доброто настроение на всички присъстващи.

Учениците от 11. и 12. клас, изучаващи китайски език, с ентусиазъм и артистизъм представиха част от поемата „Септември“ на Гео Милев на фона на стихове и музикален съпровод. Учениците от 10. клас представиха басня на китайски език. Преподавателите Чън Чан и Ли Йен от Китай рецитираха стихове на над 900 г. от династия Сун и омаяха всички с известна песен.

В края на събитието бяха връчени награди на изявени ученици от конкурса „На крилете на  феникса“. Г-жа Жанета Димитрова тържествено връчи наградите. Тя изрази своето възхищение от изявите и знанията на учениците по втори чужд език в английската гимназия и им пожела да бъдат все така вдъхновени, знаещи и можещи младежи.

Под ръководството на учителите си изкушените от математиката ученици работиха по темата: Графики на функции. Събитието започна със слайд-шоу презентация на графики на линейна, квадратна, показателна, логаритмична функция, които учениците от 10. и 11. клас подготвиха на Exel специално за празника на училището. Някои от учениците от 9., 10., 11. клас изработиха табла на теми „Графика на квадратна функция“, „Геометрия в изкуството“, „Математиката в природата“ и „Забавна математика“. С таблата украсиха кабинета, в който се състоя събитието на тема: Представяне възможностите за създаване на графика на функция с помощта на Geo Gebra с водещ Н. Куванджиева. Най-любопитните имаха възможност сами да направят графика на функция с помощта на Geo Gebra.

Част от събитията по случай патронния празник на гимназията  бе представянето на реализирания по програма Еразъм + проект ,,English Language Teaching Adventures in Minecraft“.  Интердисциплинарен урок по английски език и информационни технологии на тема  ,,Green School“ бе проведен с учениците от 8.е клас.  Под ръководството на г-жа Татяна Шурелова  и г-жа Милена Майсторова те имаха възможност,  посредством един уникален и отговарящ на съвременните образователни тенденции метод, какъвто е игровизацията (gamification), да се насладят на обучението по английски език в класната стая. Съпреживявайки събитията в света на компютърната игра Майнкрафт, учениците успяха да развият своите комуникативни умения и да създадат своето ,,Зелено училище“. Гости на събитието бяха ученици от 9. и 10. клас, както и дългогодишният преподавател по английски език в гимназията г-жа Дарина Пехливанова. 

В процеса на обучението по ИТ учениците от 12. а клас разработиха екипно сайт за Гео Милев, който беше представен пред ученици от 8. а и 10. а клас на патронния празник на училището. Надин Исуф, Наталия Бербенлиева и Светослава Търпанова умело и красноречиво обясниха процеса на изготвяне на сайта и въведоха накратко гостите в света на HTML и CSS. С помощта на уменията си по ИТ те  представиха факти от живота на Гео Милев, творчеството му, както и някои цитати от негови произведения.  

Бе представена проектна дейност в развитие – „Стрийтарт – изкуство или вандализъм?“ Нейното начало бе поставено през предходната учебна година от учениците от 12. б и д клас с профил „История и цивилизации“. Тя бе продължена от ученици от настоящия 12. клас. С включването и на представители на 11. е клас с профил „Изобразително изкуство“ тази дейност придоби интердисциплинарен облик, изработвайки постер с идеен проект за графити. Чрез атрактивна презентация бяха показани световни образци на Стрийт арт, постижения и творци на българския Стрийт арт и Бургас като център на уличното изкуство. Дейността приключи с дискусия на тема „Стрийтарт – изкуство или вандализъм?“

По география и икономика беше представен филм, изработен от ученици на тема: Литосфера скален състав на планетата Земя. Учениците с наставленията на г-жа Денислава Велева изработиха Pop-up  разтвор на книга 3D модел на Земята. Беше представена колекция от скали и минерали. От гостите присъстваше пенсионираният учител г-жа Тодорка Димитрова, дългогодишен преподавател в гимназията.

По инициатива  на младите колеги от Екипа на Природни науки се проведе викторина със забавни въпроси, провокиращи креативно мислене и прилагане на наученото в съответни житейски ситуации. Сили премериха четири отбора с участници от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. По забавен и интерактивен начин водещите от 12. г клас Гергана Димитрова и Кристиян Шивачев  представиха 30 въпроса от 3 области – биология, химия и физика. Сред четирите отбора „АМК“, „Менделеев“, „Аматьори“ и  „Вафла Боровец“ крайни победители станаха отбор „АМК“ с участници Александра Сариева /12. д/, Мария Желязкова /10. д/ и Калоян Михайлов /9. г/. Състезанието уважиха ученици от всички випуски и специалният гост колегата доц. Пенка Георгиева.

Творческа проява се състоя в „Графично ателие“ на откритата сцена в коридора на третия етаж в гимназията. Преподаватели, ученици и гости имаха възможност да се насладят на творчеството на ученици от паралелките с профил „Изобразително изкуство“ и професионалните паралелки със специалност  „Графичен дизайн“ в АЕГ „Гео Милев“. Те отпечатаха свои рисунки в Графични техники. Атмосферата бе изпълнена с творчески заряд, експериментиране, вълнение и множество успешно отпечатани творби. Подредиха творбите си в изложба и чрез учебна практика успяха да затвърдят своите знания и да приложат отново своя талант. Сред посетителите бяха г-жа Невена Проданова, секретар при НХА Филиал Бургас, която с интерес разгледа заниманията и  г-н Красимир Калудов Тодоров от Общински съвет гр. Бургас, председател на „Комисия по спорт, деца и младежки дейности“ и член на „Комисия за насърчаване и подкрепа на ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта“ по Общинска програма „бургаски деца“. Г-н Тодоров насърчи младите творци и техния преподавател г-жа Десислава Димова да продължават смело напред. Творците приеха възхищението и  радостта на посетителите и с усмивка поднесоха издание от „Сборник публикации“ 2022-2023г., част от изкуството на АЕГ „Гео Милев“. Всички тези дейности и творческата среда бяха реализирани благодарение на подкрепата от  Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ 2023 г.

Дейностите във Физкултурния салон бяха открити с великолепно изпълнение на Мажоретния състав „Английската гимназия празнува!“ под ръководството на г-жа Соня Бъчварова.

Представителните отбори по волейбол на АЕГ „Гео Милев“ направиха демонстративни мачове пред публика, която трудно се събираше във физкултурния салон. Първоначалният план за игра в два гейма бързо претърпя промяна поради „завързания“ мач, който двата отбора направиха. Другото мероприятие, което се проведе, бе демонстративен мач по бадминтон между преподаватели и ученици, където се проявиха г-жа Нонева, г-жа Димитрова и г-жа Бъчварова, както и ученици от 10-ти и 11-ти клас.

Артистичният спектакъл „Бургас и морето словесен пейзаж на душата“ като изява от календара на Патронния празник  на гимназията се проведе от 17 ч. в Конгресния център на Пристанище Бургас. 

        Събитието бе инициатива на Литературното общество с ръководител г- жа Мариана Ведричкова. На музикален фон членовете на Обществото от 8., 9., 10. и 11. клас изпълниха изразително и артистично творби /поезия и проза/ на бургаските автори: Христо Фотев, Петя Дубарова, Ваньо Вълчев, Яна Вълчева, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Динко Динков. Последва представянето на авторски произведения в мерена и немерена реч на млади творци на словото от Литературното общество. Преподаватели от гимназията, които изпробват перото си в различни жанрове, също изпълниха свои творби.

Бендът и вокалната група с ръководител г-н Божидар Горанов се включиха в спектакъла с песни, текстът и музиката на които са също на творци от нашия град: „Непознати улици“, „Улица“, „Ах, морето“. Гостите на събитието имаха възможност да чуят и класическа творба в изпълнение на цигулка  „Хор на ловците“  на Карл Мария фон Вебер. Спектакълът завърши с хитовата песен „It’s my life“ на американската рок група „Bon Jovi“. 

Заснемането на събитието бе осъществено от клуб „Фотомания“ с ръководител г-жа Емилия Янева. 

За професионалното озвучаване на спектакъла се погрижиха партньорите на гимназията ни от Филиал Бургас на СУ „Св. Климент Охридски“  студенти от специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ под ръководството на проф. Георгиев. 

Събитието бе уважено от г-н Михаил Ненов, заместник-кмет по образование, г-жа Диана Саватева, заместник-кмет по култура, г-жа Слава Гиздова-Петкова, старши експерт по български език и литература, проф. Мария Алексиева от БСУ, проф. Адриан Георгиев от Филиал Бургас на СУ „Св. Климент Охридски“, г-жа Райна Димова, секретар на Асоциацията на възпитаниците на Английската гимназия и бургаските творци: д-р Лорис Мануелян, Динко Динков и Слави Томов.

Патронният празник обедини разнородни събития в областта на науката, изкуствата и спорта и доказа постиженията на работещите за каузата, наречена АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас!