Да се събудим за Словото на будителите

В навечерието на Деня на народните будители, който се чества на 1. ноември, и почти 100 години след официалното обявяване на този празник  Литературното общество и ателие „Изобразително изкуство – култура и традиции“ в АЕГ „Гео Милев“ осъществиха своя проект „Да се събудим за Словото на будителите“. За пореден път възпитаниците на половинвековното училище  се преклониха пред нравствения подвиг на плеяда смели, честни и родолюбиви мъже  и жени, помогнали със слово и  оръжие на народа ни да се събуди от мрака на робството и незнанието, и успели не само да  съхранят  паметта за славното минало, но и да отвоюват достойното бъдеще на нас, българите.

В началото на събитието прозвучаха стихове, посветени на  народните будители, в изразителното изпълнение на водещите Розали Павлова и Денислав Драчев. Проведе се викторина в три части. В първата част 42 участници, разпределени в 8 отбора, трябваше за определено време да разпознаят творба /поезия, проза, публицистика/ и нейния автор  по откъс от произведение. Във втората част учениците бяха провокирани да отговорят на въпроса кой е творецът народен будител, след като чуят биографични бележки за него. Участниците имаха задача за бонус точки – да подредят в художествената им последователност откъси от лирически произведения, познати и като революционно-патриотични песни. Материалите за двете части на викторината бяха подготвени и представени  от членовете на Литературното общество.  В последната част отборите бяха поставени пред ново предизвикателство – да разпознаят кои са народните будители на портретите, нарисувани от членовете на ателие „Изобразително изкуство – култура и традиции“. 

На финала  беше предоставена възможност на всички присъстващи да дадат своя глас за едно от изображенията, подготвени от младите художници, като авторът, събрал най-голям брой одобрения, ще получи специална награда. Предстои да бъдат определени победителите във викторината. Но независимо кои ще бъдат отличените, присъстващите в залата – организатори, участници и гости – вече могат да отговорят на въпросите, които двамата водещи поставиха в началото на събитието: „Събудени ли сме за Словото на тези, които пренебрегнаха себе си в името на Отечеството? Събудени ли сме за духовното завещание на тези, които поведоха народа ни по пътя на Светлината?“

Ако все още не сме, време е да се събудим!