Денят на планетата Земя -22 април

Както всяка година във връзка с Деня на планетата Земя, учениците от АЕГ „Гео Милев“ изработиха постери и макети, свързани с опазване на околната среда. Активно участваха учениците от деветите класове, изработиха презентации, написаха есета по темата.

За първи път Денят на планетата Земя е отбелязан на 22 април 1970г. в САЩ и Канада. В мероприятието се включват над 20 милиона американци. В резултат събитието се оформя, като мощно движение в защита на околната среда и са приети закони за чист въздух и чиста вода в САЩ.

Като международен ден се чества от 1990г. с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Постепенно неговата популярност нараства и днес Денят на планетата Земя е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязан от над половин милиард хора.

България е една от първите страни, присъединила се към международното отбелязване на Деня на планетата Земя. На 22 април 1992г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата от името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитие, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на планетата Земя и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за опазване живота на планетата.