ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ КУЛТУРА И СПОРТ

Днес, на 31.05.2023 г., АЕГ „Гео Милев“ отново поднесе палитра от положителни емоции и предизвика желанието на публиката да участва активно в празника, посветен на 120-годишнината на  дипломатическите отношения между Република България и САЩ! Събитието под надслов „Дипломация чрез култура и спорт“, проведено изцяло на английски език, се състоя в Регионална библиотека „Пейо Яворов“  под егидата на Община Бургас.

Официални гости бяха Хана Каменетски, старши търговски аташе в Посолството на САЩ в България – Hannah Kamenetsky, Senior Commercial Officer, Embassy of the United States of America, Станислава Димитрова, главен търговски съветник в  Посолството на САЩ в България – Stanislava Dimitrova, Senior Commercial Advisor, Embassy of the United States of America, Явор Жеков, управител на езиков център “Words” – гр. Бургас, Людмила Кутиева, ръководител на КЦ „Морско казино“ – гр. Бургас, както и ръководството на училището – Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“, и Красимира Митева, заместник-директор по учебната част. Залата се изпълни и с ученици, учители, родители и любознателни почитатели на изкуството на ораторството.

Видео минутка с поздравителен адрес към участници, организатори и гости бе изпратена от Ваня Златева, изпълнителен директор на Фондация „БЕСТ“, основана благодарение на българо-американското  сътрудничество, и Джулиа Линч, главен координатор на дебати на английски език. Фондацията е дългогодишен партньор на АЕГ „Гео Милев“.

Председател на журито за деня бе доброволката по програма „Фулбрайт“ – отзивчивата американка Кейдия Кинг. Нейни помощници и членове на журито, както и водещи на събитието, бяха завършилият с отличие Ясен Жеков (12.а), приет да учи право в престижен университет в Амстердам, и лъчезарната Далия Бахчеванова (10.а).

Публиката бе свидетел на шоукейс с дебат на тема „Международният олимпийски комитет трябва да включва и нишови спортове в олимпийската програма“. Дебатьорите получиха заслужени адмирациии и аплодисменти. Макар и най-млади в клуба за ораторско майсторство, ръководен от Кейдия Кинг и Валентина Атанасова (преподавател по английски език и отговорник за програмата), осмокласниците показаха завидни умения за публична реч, критично мислене и аргументация. Отбор „пропозиция“ бе в състав: Теодора Маркова (8.а), Магдалена Даскалова (8.д) и Мартин Парталов (8.д). В отбор „опозиция“ се включиха Ралица Михалева (8.д), Стела Христова (8.д) и Ванеса Бозукова (8.г). Пламенната реч на Магдалена предизвика овациите на публиката, а останалите впечатлиха с учтиво поведение, подплътено със съобразителност. Избраният от публиката победител – чрез онлайн гласуване, показано в реално време на екрана, бе отбор „пропозиция“. Същото бе и решението на журито, което се мотивира за оценката си и похвали и шестимата участници. Поздравления за младите ни оратори!

Втората част на програмата представи индивидуални оратории. Сърцата на публиката грабна Петър Петров (8.д) – дебатьор, китарист в бенда на гимназията и начинаещ поет! В речта си „Защо еволюциятя в рок музиката е важна и днес“ той предизвика слушателите със солово изпълнение – инструментал от рок песни на известна метъл група, които трябваше да бъдат разпознати. С изключителна сила на посланията се отличи и ораторията на Александра Сариева (10.д) на тема „Приносът на спорта в дипломацията“, а Ева Момекова (10.е) представи своята презентация „Киното като начин за сближаване“.

За доброто настроение на гостите се погрижи бендът на гимназията, който изпълни химна на АЕГ „Гео Милев“ – “Now, then tomorrow”, „It’s my life” на Бон Джоуви, „Unchained melody” на Елвис Пресли и инструменталната версия на „Nothing else matters!

На добър час на талантливите ни възпитаници!