Дипломация чрез литература и изкуство

На 30.05.2023 г. в Регионална библиотека “Пейо Яворов” учениците от АЕГ „Гео Милев“ с подкрепата на своите преподаватели проведоха литературно четене, посветено на 120-годишинината на дипломатическите отношения между Република България и САЩ. Официални гости на събитието бяха г-н Джефри Уайншенкър, съветник по обществените въпроси в посолството на САЩ в България, г-жа Сюзън Мъртън, съпруга на американския посланик, и г-жа Диана Саватева, заместник-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас.

„Повече от век е изминал от далечната 1903 г., когато се поставя началото на българо-американските дипломатически отношения. Но има и една друга „дипломация“, различна от официалната – тя борави със средствата на литературата и изкуството и  чертае  културни хоризонти, а за тях  няма пространствено-времеви граници. Тази „дипломация“ говори с условен език и носи със себе си непреходни универсални внушения, за които няма политически рамки“ – с тези думи водещите Елия Божкова и Радостин Арабаджиев откриха събитието. Възпитаниците на елитната гимназия, участници в четенето, се  опитаха да „осветят“ именно тази „дипломация“, като представиха двама български творци – Гео Милев и Петя Дубарова, и двама американски автори – Франк О’ Хара и  Мая Анджелоу. Техните произведения кореспондират помежду си чрез тематичния, образния и идейния си художествен свят, макар че културно-историческата и обществено-политическата реалност, в която са създадени, е много различна.

Литературното четене започна с патрона на гимназията – българския поет, публицист и преводач Гео Милев  / 1895 – 1925 г. /. Творец с разностранни културни интереси, с остро чувство за авангардното, с провиденческо световъзприятие и месиански идеи, той развива модернизма в нашата литература и  утвърждава естетиката на експресионизма. Откъс от най-емблематичното му произведение – поемата „Септември“ – изпълниха на английски език единадесетокласничката Александра Сариева и деветокласникът Красимир Милеков. Последва стихотворението „Главата ми“ от Гео Милев. Автор на превода му на английски език е дванадесетокласникът Денислав Драчев, а го представи осмокласникът Виктор Михайлов. В драматизма на Гео-Милевото поетично слово се вписа есетествено изпълнението на десетокласничката Далия Ангелова, която изсвири на пиано рапсодия „Брилянта“ от американския композитор Мелъди Бобер. Четенето продължи с творба на Франк О’ Хара /1926 – 1966/. Той е американски автор и в поезията му личи влиянието на абстрактния експресионизъм  – етап от развитието на модернистичното направление, чийто родоначалник в българската литература е именно Гео Милев. Деветокласникът Красимир Милеков изпълни стихотворението „1951“ на Франк О’ Хара .

АЕГ „Гео Милев“ има своя лична проекция на културното взаимодействие на България със САЩ в лицето на  г-жа Пру Саласки, , бивш учител по програма „Фулбрайт“ в училището. С видео обръщението си американката даде възможност на присъстващите да се убедят в ефекта на това взаимодействие. Тя с вълнение сподели своите впечатления от времето на престоя си в Бургас и от работата си в елитната гимназия, а след това очарова с изпълнение на две поетични творби от любими български автори –  „Две хубави очи“ от Пейо Яворов на български език и „Настроение“ от Петя Дубарова на английски език.

След видео рецитацията на г-жа Саласки в магическия творчески свят на Петя Дубарова /1962-1979 г./, най-талантливата възпитаничка на АЕГ „Гео Милев“, присъстващите се потопиха  със стихотворението „Събота“. То бе изпълнено на английски език от  осмокласничките Деница Димитрова и Димитрия Михова. Оригиналната творба „Да съм слънчево момиче“ на младата поетеса бе представена на английски език от  автора на художествения превод – дванадесетокласничката Лъчезара Станева. Всички в залата имаха удоволствието да чуят „Зимна ваканция“ и „Улици“, песни по текстове на Петя Дубарова, в изпълнение на Вокално-инструменталната група на гимназията. Същевременно на екран бе представен преводът им на английски език. Литературното четене завърши с творба на Мая Анджелоу, псевдоним на Маргарит Ани Джонсън, /1928 – 2014 г./. Тя е американска поетеса, писателка, актриса и общественичка, една от видните фигури на движението за граждански права в средата на 20. век. Мая вече е в петото десетилетие на живота си, когато Петя напуска нашето земно измерение, но в творчеството и на двете диша духът на свободния човек, осъзнал, че носи в себе си светлина, която е потребна не само на него самия, но и на света. След като публиката се докосна до поетичните  откровения на българското „слънчево момиче“ Петя Дубарова, десетокласничката Сияна Железарова изпълни  „Still I rise“ от  американката Мая Анджелоу.

 

Музиката и  танците на всяка нация са знак за нейната идентичност, но и незрима връзка със света на другите, защото подобно на словото са надвременни. Това демонстрираха на финала на литературното четене момичетата и момчетата от Танцов ансамбъл „Зорница“. Те се представиха с Шопски танц. Изпълнението им бе възнаградено заслужено с аплодисментите на официалните гости, на  преподавателите и учениците, които отбелязаха заедно 120-годишнината на дипломатическите отношения между Република България и САЩ .