Европейска нощ на учените

На 30ти септември учениците от 10б клас, заедно с няколко преподаватели имаха удоволствието да бъдат поканени да участват в събитие по проект на бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, който протече под надслова „Европейска нощ на учените 2022 – K-TRIO“.

Всички гости на събитието бяха приветствани в Аулата на университета, от където и започна научната обиколка. Първата спирка беше при изнесена маса за експерименти на открито като част от демонстрациите бяха как се получава т. нар. „слонска паста за зъби“ и някои от приложенията на сухия лед.

След това гостите бяха въведени на кратки посещения в лаборатории. Последователно в няколко различни от тях бяха представени процесите и методите за изследване на почвите, методи за тестване на живи организми в киселото мляко и разнообразието и биологичните качества на планктона.

Обиколката завърши с викторина по представените теми, в която всички гостуващи ученици можеха да участват и да печелят награди, ако дадат верен  отговор.

 

Искрено благодарим на приятелите ни от университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ за възможността АЕГ „Гео Милев“ да бъде част от събитието и им желаем много успехи по всички проекти, с които се захващат!