„ЖивкоПис“ в АЕГ „Гео Милев“

Живко Иванов е един от легендарното поколение бургаски художници, наричани „Продавачи на надежда“, защото са белязали града ни с неповторима романтика, красота и оптимизъм. Младите хора в Английската езикова гимназия, изкушени от изобразителното изкуство и литературата, имаха изключителната възможност да се срещнат с известния творец, всепризнат с невероятното си умение да съчетава цветовете. Срещата с лиричния експресионист, както го определят изкуствоведи, започна с кратка презентация от негови картини, озвучена с джаз инструментал. Последваха въпроси на учениците от 11. и 12. клас с профил „Изобразително изкуство“, на членовете на ателие „Изобразително изкуство – култура и традиции“ и на Литературното общество в гимназията, присъстващи на събитието. Младите художници бяха любопитни да научат кой е източникът на вдъхновение за Живко Иванов, кои са любимите му материали за рисуване, какво е чувството, когато картината го „поведе“ след себе си, какво мисли за приложението на изкуствения интелект в изобразителното изкуство… Литературните таланти на гимназията пък провокираха госта да “ прекрачи“ границата между видовете изкуство, и поискаха да им разкаже за близкото си приятелство с бургаския поет Христо Фотев, чиято стихосбирка, цялата пропита с бои, е една своеобразна Библия в ателието му. „Интервюто“ завърши с въпрос, емблематичен за философската лирика на Атанас Далчев, един от любимите български поети на Живко Иванов – въпроса за самотата на твореца, затворен в собствения си свят и често отчужден от големия свят, където са другите хора… Възпитаниците на Английската езикова гимназия бяха впечатлени от искреността и непосредствеността, с която общува с тях живописецът с над 60 самостоятелни изложби у нас и извън границите на България.

Разговорът се превърна в арт ателие – младите хора имаха честта да рисуват заедно с именития творец. Живко Иванов демонстрира пред тях стила си, определян от самия него като „ЖивкоПис“. Гостът сподели с учениците някои „тайни“ за подбора на цветове, за влиянието на слънчевия морски Бургас върху емоциите на художника и тяхното отражение върху творбите му, насърчи ги да бъдат смели в изказа си. Талантите на Английската езикова гимназия в областта на изобразителното изкуство представиха малка изложба от свои работи, в които са експериментирали с различни цветове и материали, и получиха похвала и напътствия от утвърдения творец.

Накрая учениците подариха на Живко Иванов картина, нарисувана с любимите цветове на младите художници от училището – израз на  признателност за споделените  незабравими преживявания. На раздяла бургаският майстор живописец остави своето „цветно“ послание на новите си приятели, щастлив от поканата да гостува в една от най-елитните гимназии в родния си град.