Институт „Конфуций“, гр. София откри класна стая „Конфуций“ в АЕГ “Гео Милев” гр. Бургас.

„Образованието поражда увереност. Увереността ражда надежда. Надеждата ражда мир“ – тези думи китайският философ, учител и политик Конфуций е произнесъл през V в. пр. н. е. , но са актуални и днес, в съвременния свят. Не е случаен фактът, че Институт „Конфуций“, гр. София, един от първите на Балканския полуостров и в Източна Европа,  непрекъснато разширява своето сътрудничество с училищата в България, които предлагат на своите възпитаници обучение по китайски език. В резултат на споразумение, сключено между АЕГ „Гео Милев“ и Институт „Конфуций“  в началото на февруари, 2024 г., елитната половинвековна бургаска гимназия вече е осмият партньор на Китайския културен и образователен център.

По силата на това споразумение в Английската езикова гимназия бе изградена класна стая „Конфуций“. Тържествената церемония за нейното откриване се състоя на 08.03.2024 г. На събитието присъстваха г-жа Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ от българска страна, и проф. Лиу Сиумин,  директор на Института от китайска страна, заместник-директорите на училището – г-жа Соня Бъчварова, г-жа Красимира Митева и г-н Божидар  Горанов. Близо 50 гости – учители, ученици и родители –  уважиха официалната  церемония.

Водещи на изявата бяха учителите по китайски език в гимназията –  Катя Костова и Жанет Ценова. В словото си проф. Лиу Сиумин отбеляза, че АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас има изключително голямо влияние в сферата на образованието в източния регион на страната ни, а създаването на класна стая „Конфуций“ бележи навлизането на обучението по китайски в Бургаска област в нов, съвременен етап на бързо развитие. Според  директора на Института от китайска страна тази класна стая ще се превърне в база за преподаване на китайски език и център за разпространение на културата, традициите и обичаите на Китай в Източна България. Целта на новата придобивка е и да се привлекат  все повече хора да изучават китайски език и да си служат с него в речевата практика, а също и да се подпомогне културният обмен между България и Китай – дом на една от най-старите цивилизации в света.

Слово произнесе и г-жа Аксиния Колева, след което бе изнесена богата литературно-музикална програма. Учениците се изявиха с рецитал, който включваше древни и съвременни китайски стихове, а учителите се представиха с китайски танци и  Тай Чи. Възпитаниците на гимназията от 12. клас впечатлиха  гостите  с традиционно българско хоро. След програмата се състоя официалната церемония, в която директорите  на Институт „Конфуций“, гр. София и ръководството на АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас откриха заедно новата класна стая „Конфуций“. 

Всъщност партньорството между Английската езикова гимназия в Бургас и образователното и културното представителство на Китай в България датира отдавна. На 07.01.2020 г. между елитното половинвековно училище и Институт „Конфуций“, гр. София  бе подписано 10-годишно споразумение за сътрудничество в областта на обучението по китайски език. Предмет на тази договореност е съдействието при избор на учебни програми и учебни материали, предоставяне на информация за различни проекти, свързани с китайската култура и образование, за стипендии за обучение в Китай и др. В резултат на това споразумение Институт „Конфуций“ е дарил на  училищната библиотека в АЕГ „Гео Милев“ богат набор от най-съвременните учебници и образователни материали и е поканил двама висококвалифицирани преподаватели по китайски език да се включат в екипа на гимназията.

В периода 20.01.2024 г. – 03.02.2024 г. със съдействието на Посолството на КНР в България и по покана на Тиендзинския чуждоезиков университет 17 български учители имаха възможността да изслушат редица лекции за най-съвременните достижения в областта на преподаването на китайския език. Преподавателите се включиха в дейности, свързани с традиционни изкуства, разгледаха най-знаковите забележителности на Тиендзин и региона,  посетиха едно изключително по рода си частно училище за бойни изкуства, участваха в изяви, свързани с най-различни културни аспекти – от вкусна храна до тренировки по тайдзицюен и ушу. Сред участниците в обучението бяха Катя Костова и Жанет Ценова, преподаватели по китайски език в АЕГ „Гео Милев“. В края на курса те получиха сертификати от Министерство на образованието на КНР.