Николай Петков отново спечели I място в конкурс

                 Николай Петков от X д клас е сред наградените участници в авторитетен литературен конкурс. Ерудиран и даровит, нашият възпитаник не спира да развива своя талант в областта на творческото писане. Той отново прослави Английската гимназия, спечелвайки I място в раздел „Награди за художествен текст“ на Националния конкурс „Моята любима руска книга“ с есето си „Моята любима книга“, посветено на романа „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков.

                 Конкурсът бе организиран от Руския център на Столичната библиотека и Сдружение „Св. Иван Рилски“. В литературната надпревара премериха сили 192 участници – деца от детски градини и ученици от всички училищни степени от София, Пловдив, Банкя, Казанлък, Ихтиман, Стара Загора, Русе, с. Церова кория (Област Велико Търново), Горна Оряховица, Козлодуй, Бургас, Монтана, Тутракан, Ловеч, Свищов, с. Биркова (Община Велинград). Николай се представи в IV група (VIII – XII клас) на конкурса, който има за цел да насочи вниманието на учениците към богатството на руската литература и да стимулира фантазията и творческото им мислене. Церемонията по награждаването се проведе на 07.02.2020 в София.

Като награден участник в Националния конкурс „Моята любима руска книга“  Николай ще получи възможността есето му да бъде публикувано в сайтовете на Радио София и на Столичната библиотека. На награждаването журналистка от Радио София е направила специално интервю и материал за нашия възпитаник.

                Равносметката на Николай дотук не се изчерпва само с трите първи места (І награда в Конкурса за детско творчество „Коледа е, стават чудеса” в град Кюстендил, І награда в Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – Русе 2019, I награда в Националния конкурс на Руския център на Столичната библиотека и Сдружение „Св. Иван Рилски“), които спечели за два месеца с творчеството си. Публикация на списание „Литературен свят“ обърна преди време внимание на таланта му, когато  през септември 2019 година представи в своя 120. брой текста „Любов“. Дотогава нашият ученик имаше една поощрителна награда от Националния литературен конкурс на тема „Да уловиш звезда” (10 май 2019), придружена от присъдената от Министерството на културата и Община Сливен грамота, и още две отличия (едното от училищен конкурс – ”Моята първа книга”, I място, а другото – осмо място в Общинския конкурс ”Магията на словото”). Той продължи да се подготвя старателно и да участва в нови литературни конкурси.

                Електронното списание „Литературен свят“ одобри Николай за самостоятелна страница, а публикацията на негов разказ бе първото по-значимо признание за дарбата му. За два месеца Николай спечели вниманието и на други редактори, а и признание с трите първи места в престижни литературни конкурси. На 01.11.2019 първият му по-голям белетристичен текст („Цветарката от улица „Безнадеждна“) бе публикуван в сайта на електронното списание „Сборище на трубадури“, чийто редактор Петър Тушков остана впечатлен от дарбата на нашия ученик, показана в творбата, която се отличава със стегнат сюжет и живи описания, създаващи усещане за импресия.

С публикуването на разказа „Разходката на ноември“ в електронното списание на Издателство „Либра Скорп“ Николай бе включен в екипа на професионалното литературно издание. Той е най-младият член на групата, а в биографията, с която е представен, е отбелязано, че е ученик на Английска езикова гимназия „Гео Милев“-Бургас.

Запомнете името на Николай Петков, защото той и в бъдеще ще ни радва с творчеството си и ще ни кара да се гордеем. С приноса си към гимназията даровитият младеж зае достойно място сред нашите активни и талантливи възпитаници, които прославят АЕГ „Гео Милев“ и укрепват авторитета на училището през годините на неговото съществуване.

Линк към сайта на Николай, където може да следите публикациите му:

 https://nikolajpetkov.wixsite.com/nikolaipetkovrazkazi/iztochnici