Николай Петков с три нови награди

Последната (27-ма по ред) награда на талантливия млад писател Николай Петков от ХІ д клас е от международния литературен конкурс „Пътят на българите към Освобождението“. Първото място му е присъдено за есето  „Свестните у нас считат за луди”, написването на което учениците получиха като задача в час по литература.

Конкурсът бе по повод отбелязването на 143 години от Освобождението на България и бе организиран от Българския културен център в Кипър, Българските училища в Кипър, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Съюза на българите в Кипър.

Николай прослави отново Английската езикова гимназия, като зае първо място във възрастовата група 14 – 18 години. Организаторите отбелязват, че надпреварата е била впечатляваща, защото са получили 489 творби за двата раздела на конкурса – за есе/стихотворение и за рисунка. Авторитетното жури е било впечатлено от силното родолюбие на младите творци.  

Наскоро Николай спечели награда и в литературния конкурс на тема „Моето училище – моят свят“, организиран от АЕГ „Гео Милев” в чест на 50-годишния юбилей  на гимназията. В I раздел „Литература“ (Проза) той зае I място с текстовете си „Carpe diem!“ и „Сцена“.

Сега Николай е в очакване на финалния резултат от поредния авторитетен конкурс. Неговата пиеса „Въздигане от синьо“ е сред номинираните за голямата награда в XI Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Конкурсът се организира от  Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев”- Плевен. Участват само текстове за драматичен и куклен театър, които не са поставяни на сцена и не са представяни в други конкурси. Над 60 автори са се включили с пиеси, от които номинираните десет се борят за голямата награда. Всички текстове, които са номинирани, ще бъдат издадени в книга.

 

Пожелаваме на Николай успех в този и в следващите конкурси!