Отбелязване на Международния ден на Земята

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. 

В този ден се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, преподаватели, студенти ученици и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата.

На 22.04. единадесетокласници от АЕГ „Гео Милев“ участваха в Ателие за обучителни иновации 3 „Да спасим Земята заедно“, организирано и реализирано от „Възможности без граници“, Българска фондация „Биоразнообразие“, сдружение „За Земята“, Wind of Change, Junior Achievement България, Реплантика, Заедно в час, Преподаваме.бг и Кан Академия. Събитието се проведе в SAP Labs България, гр. София.

Ателието бе целодневно и насочено към учители, обучители, родители, младежки работници и най-вече към ученици, любители на настолните игри и опазването на природата.

Програмата бе изключително вълнуваща и запомняща се. Всички посетители имаха възможността да чуят и видят различни презентации, свързани с опазване на околната среда, зеленото предприемачество и лични истории, пряко свързани с темата на мероприятието.

Най-вълнуващата част за младите хора от Английската гимназия бе участието им в различни настолни и стратегически игри, които не само разтоварват и забавляват, но и информират, обогатяват общата им култура и ги провокират към аналитично и критическо мислене. Една от картите с герои на играта „БАРАБАР“, добре позната на възпитаниците Александра Боева, Албена Балинова, Кристианна Енева, Радост Димитрова и Даниел Димов , отново попадна в ръцете им по време на игровизацията, а най-изненадващото бе това, че се запознаха с героя ѝ на живо – харизматичния млад предприемач от Бразилия и посланик за целите на развитие на ООН Езикиел Ведана да Роса. Той запозна аудиторията с личната си история и как е стигнал до идеята за създаване на Piipee. Присъстващите в залата нямаха търпение да получат отговор на безбройните си въпроси към него, а той не пропусна да отговори на всеки с лекота и усмивка. Другите игри, които забавляваха гостите на събитието, бяха Terra Futura, Климатична фреска, Климатични герои, Реплантика и НеСМЕТни съкровища. Всеки, който се престраши, изтегли карта – предизвикателство, което трябва да изпълни в рамките на две седмици.

Бургаските ученици се запознаха със свои връстници от СПГЕ „Джон Атанасов“, гр.София, с които се снимаха за спомен.

Денят наистина беше прекрасен и ползотворен, наситен с позитивизъм и поводи за размисъл, а учениците от АЕГ нямат търпение да подготвят презентация и да запознаят своите съученици с преживяното в София.