Отново №1 в дебатите на английски език!

Словото е безценен дар, но малцина имат дар слово. Няма нищо случайно в това, че и тази година, за половинвековния юбилей на АЕГ „Гео Милев“-Бургас, отново сме ненадминати в дебатите на английски език.

На 23 и 24 април на Националния турнир на Фондация БЕСТ, в категория „Дебати“ (възрастова група Х-ХII клас), отборът на ветераните от Клуба за ораторско майсторство отново доказа, че е №1 в България. Сред множеството участници от десети, единадесети и дванадесети клас Ясен Жеков (Х „а“), Денислав Драчев (X „а“) и Малена Малчева (X „в“) извоюваха победа във всеки от 5-те рунда на турнира, а във финалния дебат безапелационно заслужиха 1-вото място. Нашите възпитаници спечелиха не само високи съдийски оценки, но и възхищението на журито. Публиката успя да се наслади на убедителни, солидно аргументирани изказвания, поднесени остроумно на безупречен английски език, с умерена доза хумор.

По традиция наградата „Най-добър ветеран-дебатьор“ в националния турнир бе присъдена отново на представител на гимназията. Малена Малеева за втори път е носител на тази награда. Малена е треньор и дебатьор с тригодишен опит, с отлични умения за цялостен анализ и обобщение на всеки дебат в качеството си на трети говорител и дебатьор в отбора.

Нашият отбор на новаците спечели престижната „Награда за спортсменство“ в категория „Дебати“. Адмирации за Иво Радев (IХ „а“), Светослава Търпанова (IХ „а“) и Виктор Стефанов (VIII „a“)!

Преди два месеца (на 13-14 март) се проведе Вторият регионален турнир на Фондация БЕСТ за Източна България, на който училището също отбеляза значими постижения. Награда „Най-добър ветеран-дебатьор“ в регионалния турнир бе спечелена отново (за втори път тази година) от обаятелният Денислав Драчев. Получихме и престижната „Награда за спортсменство“ сред новаците, присъдена на новосформирания през тази година отбор: Васил Колаксъзов (VIII „a“), Калоян Айрянов (VIII „a“) и Велизар Александров (VIII „a“).

В двете регионални срещи гимназията регистрира общо 4 отбора, всеки от които се класира за националния турнир: един отбор ветерани и три отбора новаци. Новаците участват за първа година в клуба, но се справиха отлично, въпреки трудностите с онлайн проведените тренировки и изяви. Чест прави на Деница Апостолова (VIII „а“), че се яви на националния турнир и достойно представи училището, макар другите двама участници от отбора да не успяха да присъстват на състезанието.

Съгласно противоепидемичните мерки, всички се подготвяха онлайн чрез платформата Дискорд, в която бе проведен и самият турнир. Надяваме се догодина отборите да имат шанс да провеждат тренировъчните сесии присъствено, за да постигнат още по-добра екипност.

 

Поздравления за даровитите ни дебатьори! Пожелаваме им още много успехи!