ПОВОД ЗА ГОРДОСТ

Английската езикова гимназия в гр. Бургас има многобройни поводи да се гордее със своите възпитаници. На 09.02.2024 г. на официална церемония в гр. София бяха наградени ученици, които са участвали в XIV Национално състезание по Творческо писане на английски език, което се състоя през ноември миналата година. В състезанието традиционно участват много български училища, като в XIV издание през 2023 г. са взели участие над 180 училища на територията на България.

Самото състезание е за всички възрастови групи от VI до XII клас, като се дават три теми, от които всеки ученик трябва да избере една. Състезанието се провежда в рамките на всяко училище и за 60 мин. всяко дете има възможност да напише възможно най-интересната история, есе, поема или стихотворение по темата на английски език. Журито оценява творческия подход и езиковата компетентност на всеки ученик.

Последното издание на  състезанието беше спечелено от Еми Георгиева от VIII г клас на АЕГ „Гео Милев“. Тя е на първо място сред всички осмокласници в страната, като  се пребори за приза с всички свои съученици от цяла България. Творбата на Еми, както и творбите на всичко победители могат да бъдат прочетени на сайта на организация Кор Плюс – Creative Writing Bulgaria – които са организатори на състезанието.

Еми Георгиева беше поканена, заедно със своя класен ръководител и учител по английски език г-жа Ивелина Филипова, на официална церемония по награждаването в София. Самата покана включваше и официална визита в Американското посолство, където учениците имаха възможност да участват във викторина и да отговарят на различни въпроси, свързани с американската литература и история. Еми спечели енциклопедия след като отговори правилно на един от въпросите.

На самата церемония по награждаването всеки участник имаше възможност да се изяви по някакъв начин. Еми Георгиева рецитира личен превод на стихотворението „Марш“ на Гео Милев на английски език и след това показа своя рисунка на име „Феникс“, специално нарисувана за награждаването.

На следващия ден организаторите бяха подготвили литературна обиколка на гр. София, която се състоя в разходка до емблематични сгради, където изявени български поети и писатели са творили. Самата обиколка имаше за цел да подпомогне и да насърчи младите „писатели“ и „поети“ на България, които със своя талант бяха впечатлили журито на Творческо писане, България.

От името на всички преподаватели на АЕГ „Гео Милев“ желаем още много бъдещи успехи на Еми и на всички млади хора, които искат да развиват дарбите и талантите си!