„Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ в АЕГ „Гео Милев“

На 20.04.2023 г. възпитаниците на АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас имаха честта да се срещнат с част от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата  на следователите в България (КСБ). Събитието е осъществено с подкрепата на Националната мрежа за децата.

Учениците на Английската гимназия се запознаха с дейността на основните власти: законодателна, изпълнителна и съдебна. Акцентът бе поставен върху съдебната власт  и укрепване на правата на децата като уязвима група под засилена конституционна и наказателноправна закрила. Младите хора повишиха  правната си грамотност и култура.

Участие в мероприятието взеха ученици от 10-и и 11-и клас, които смело задаваха въпросите си към главния прокурор Иван Гешев. Запитванията на младежите бяха свързани с функционирането на правосъдната система, с престъпления като злоупотреба с власт, корупция, обективни и ефективни присъди. На възпитаниците на гимназията беше разяснено в кои случаи могат да се обръщат към прокуратурата и каква наказателна отговорност носи всеки гражданин.

Освен с главния прокурор учениците се запознаха с окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев, областния управител на града проф. Мария Нейкова, апелативния прокурор Любомир Петров, зам.-апелативния прокурор Йовита Григорова и районния прокурор Мария Маркова. Магистратите насърчиха децата към мотивация и упоритост, за да повишат успехите в образованието си. А тези ученици, които демонстрираха интерес към правната професия, бяха посъветвани да следват целите си и да повярват, че правната професия е не само доходоносна, но и изключително важна и удовлетворяваща.

„Ако искате да живеете по-добре и да промените България, трябва да имате усещане за общност, държавност, уважение към институциите и желание за работа в екип. Вие сте тези, от които зависи бъдещето на страната ни. Борете се.“, каза Иван Гешев, завършвайки открития урок.