ПУБЛИЧНА РЕЧ В СТИЛ „ХАЙД ПАРК“

Ентусиазирани, с усмивка под горещите лъчи на слънцето, група смелчаци – най-младите нови членове на клуба по ораторско майсторство към АЕГ „Гео Милев“ в Бургас, доказаха, че могат да се организират дори и в свободното си време през празничните дни!

В чест на юбилея на училището, те се събраха в Морската Градина миналата събота следобед, за да получат своето „бойно кръщение“ в поднасянето на реч на английски на живо, пред случайна публика. Съгласно противоепидемичните мерки, клубът функционира само онлайн, като се подготвя и участва в локални турнири чрез платформата Дискорд.

Накратко за традицията в лондонския Хайд Парк: някои „щури“ (и не чак толкова) англичани собственоръчно носят щайги, върху които застават в Кътчето на Ораторите, с цел да отпуснат на воля гласните си струни пред евентуални зрители-минувачи. Е, понякога просто си крещят сами, но психолозите твърдят, че е полезно за психиката – както гласи известната английска поговорка: „добре е да изпуснат малко пáра“.

Слънчевият празничен майски ден предложи на бургазлии множество алтернативи. Публиката на новобранците-оратори от АЕГ „Гео Милев“ не бе чак толкова многобройна, но за сметка на това бе изключително внимателна и приветлива!

Деница Апостолова, Симеон Минков, Виктор Стефанов (VIIIа), Васил Колаксъзов (VIIIа) и Светослава Търпанова (IXа) пригодиха два палета за импровизирана сцена и поднесоха кратка програма на английски. Водещ на събитието бе Ясен Жеков (Xа) – с тригодишен опит в клуба, член на отбора на ветераните-победители в националния турнир по дебати на английски за България. Водещият доказа уменията си, като накрая провокира всички с импровизирана дискусия, предизвиквайки публиката да дебатира с него по зададени от някои зрители теми.

Участниците представиха авторска поема за 50-годишнината на гимназията, стихове за силата на любовта, текст за завета на Левски, поверия и традиции по Великден. Акцент на събитието бе кратко забавно представление по стихове на Робърт Бърнс: „Кой хлопа в този късен час?“

Началото бе остър, троен реферски сигнал, пронизващ пространството на терасата до Морско Казино, а не след дълго бе последван от импровизиран звук на „гонг“ (с тарелка и кухненски черпак), който успешно „огласи“ хлопането по портата – Финдли, героят от поемата на Робърт Бърнс, бе дошъл да навести възлюблената си…

Е, не се стигна до целувка пред публика, но мисията на Финдли се увенча с успех, а „бойното кръщение“ на новаците в клуба предложи веселие и приятни емоции за участници и публика!

 

На всички новобранци-дебатьори от клуба и на гимназия АЕГ „Гео Милев“ – наслука!