Възпитаничка на гимназията с международни отличия по шахмат

Десетокласничката Стефани Чучукова се занимава с шах професионално от 12-годишна възраст. Тогава ученичката от Английската езикова гимназия се записва в клуб „Бургас 64“. Започва да участва не само в турнири на местно ниво, но и в международни състезания, на които  представя страната ни по най-добрия начин.

Първият успех за нея идва в родния Бургас, където печели 3-то място за жени в турнира Купа „Янко Гюзелев“.

На крехката възраст от 16 години Стефани има зад гърба си награди от две световни и четири европейски първенства. Сред тях е 4-то място от Европейското  училищно първенство за девойки до 17 г. по стандартен шах,  което се провежда в Родос. Отново на същата дестинация се състои и Световното първенство за девойки до 16 г. В него възпитаничката на АЕГ „Гео Милев“ заема почетното 5-то място в най-бързата категория БЛИЦ  и 10-то – по ускорен шахмат. В град Солун тя грабва две четвърти места на Европейското първенство за девойки до 16 години.

Стефани има звание Арена Международен майстор, което е признато от ФИДЕ – Международната организация по шахмат.

Едни от последните отличия на десетокласничката, спечелени през декември 2022 г., са първа награда за жени от шахматния турнир „Купа Никулден“ в хотел „Аква“ – Бургас и победител в мемориала „Димчо Господинов“, в който  изпреварва и момчетата.

 

Стефани е категорична, че ще продължи да се занимава професионално с шах, защото това е нейната страст. А и да си кажем честно, определено има защо – резултатите  са впечатляващи.