МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ЗА АНГЛИЙСКАТА В БУРГАС

Сладка, задушевна, незабравима бе раздумката в АЕГ „Гео Милев“ – гр. Бургас, която се състоя на 14.06.2023 г.  в Творческата стая с участието на журналиста белетрист Васил Люцканов, бивш възпитаник на училището. Домакини бяха Ученическият  вестник и на Литературното общество в гимназията.

Гостът подари на училищната библиотека  книгата си „Душите ни страдат красиво“ и разказа уникални истории за любими (или пък не толкова) преподаватели и за свои съученици от годините в Английската. Г-н Люцканов прочете откъси от свои спомени, записани в случайно изровена предходната вечер, но неслучайно запазена ученическа тетрадка. Говори за бивши средища на бохемата в Бургас, за фамозните клош панталони и  минижуп поли, за наказанията и заплахите  за изключване, ако работиш в заведение вечер, запалиш свещ в църква или  пристигнеш със супер луксозен автомобил на училище и прочие… Споменаха се  имената на емблематични учители, работили в гимназията – Цвета Денева, Янко Янков, Мара Янкова… Учениците слушаха жадно и избухваха в смях на моменти.

 

А ето и какво сподели гостът на финала на срещата: „Супер готини момичета и момчета от Английската в Бургас! Жадни за истории – стари и нови, любопитни, любознателни, с точни въпроси за митовете  и легендите на Английската. О, как възкресихме ръкописните страници на един изненадващо изскочил като морско дяволче 45-годишен лексикон! С истории за легендарни учители, незабравими случки, смешки и прословути гафове, за символите и ритуалите, за неофициалния химн на Английската, чийто питомец съм и аз… Какво любопитство към първите книги на Виктор Пасков, Здравка Евтимова, Деян Енев, Краси Димовски, Бойко Ламбовски и незабравимата Петя Дубарова, към Ваня Костова с акордеона пред физзарядката на Английската… И стигнахме до „Душите ни страдат красиво“… А накрая попрочетохме някои половинвековни, но актуални и днес прозрения на Милан Кундера и Гор Видал… Благодаря от сърце на всеотдайните учители Валентина Атанасова и Мариана Ведричкова за организацията на срещата, както и за прекрасния снимков архивен материал, който беше показан. Както и на директорката Жаклин Нейчева, която наред с момичетата и момчетата се включи в раздумката. Обещахме си нова среща – този път за меда и жилото на журналистиката, за тайните и тегобите на занаята – доскоро, Английска!“