Тържествен час на класа в XI Д

Тържествен час на класа под надслов „50 години Английска езикова гимназия „Гео Милев“- Бургас“ постави началото на празничния календар за юбилея на учебното заведение. XI Д клас организира събитието, посветено на Патронния празник на училището, който се отбелязва на 15-ти януари. Часът се проведе в дигитален формат в MS Teams. Сред гостите бяха членове на ръководството на гимназията, представители на други класове от випуска, партньори от учебната компания.

Програмата бе разнообразна и даде възможност всеки ученик да участва според уменията си. В началото  Николай Петков прочете своето есе „10 неща, които харесвам в моето училище АЕГ „Гео Милев”-Бургас“, изготвено под формата на 10 точки: от „Английската гимназия е Домът на артистите в Бургас.“ през „Не е чудно, че много хора не ни разбират. Английската трябва да се преживее. И пак не е сигурно, че ще бъде проумяна.“ до „Ние сме това, което сме и което не сме едновременно. Балансирани същества от несъвършена материя и константно бунтовнически умове за изкуство.“

Иван Вълчанов и Божидар Колев бяха подготвили презентация за живота и творческото дело на нашия патрон Гео Милев. Ива Атанасова, Снежа Количева и Стела Атанасова прочетоха откъси от произведения на твореца. Николай Николов и Ирена Бонева показаха свои репродукции на портрети на Гео Милев. Представен бе сайтът на Къщата музей „Гео Милев“ в Стара Загора (http://geomilev.com/musei.html).

Класният ръководител Костадинка Недялкова сподели, че смята за привилегия и чест да работи в гимназията 32 години. Разказа спомен за един от многото вдъхновяващи моменти с учениците. Изтъкна високите постижения на възпитаниците на училището в областта на науката, спорта, изкуствата и обществената дейност. Дори в навечерието на Патронния празник с литературни награди отново са отличени Николай Петков от XI Д и Ива Дикова от XI Г клас.

Алекс Желязков от XII Д коментира, че част от големите промени в Английската гимназия е обучението по предприемачество, което се осъществява чрез развиването на клубна и бизнес дейност от УК „Reborn“ и УК „Green Reborn“. Вицепрезидентът представи целите на УК „Green Reborn“. Разказа за обучението по предприемачество и за дейността на учебните компании. Обясни как се  генерира бизнес идеята, как се осъществяват производство и продажба на продукти, какви успехи са постигнати от учебната компания.

Бионсе Бутева, Велина Минкова и Ива Дражева представиха подготвената от тях викторина от 10 въпроса, свързани с живота и творчеството на Гео Милев. Те призоваха присъстващите да намерят отговорите, за да разширят знанията си за патрона на нашето училище. Всеки желаещ може да опита да отговори на въпросите, тъй като тестът все още е на разположение на следния адрес:

https://docs.google.com/forms/d/1Iilhq7uMhLI3tvF_w39k_lJtlTEeQRXbD1mleTsv2ik/viewform?edit_requested=true

Накрая класният ръководител обобщи, че АЕГ „Гео Милев” се развива непрекъснато от създаването си през 1971 г. Динамичните промени от последните години към намиране на нови хоризонти и успешно бъдеще за училището продължават с изучаването на няколко езика (английски, немски, руски, китайски, португалски, японски), с разкриването на профили в научни направления с професионална ориентираност според нуждите на пазара на труда. Настоящите ученици, учители и служители също са част от промените. От учебната 2020/2021 Английската гимназия се премести в ж.к. „Изгрев“ и благодарение за неуморния труд и усилията на ръководството на училището и на благородни дарители новата сграда се устройва като модерен дом на гимназията.