МАГИЧЕН ДЕН НА ТЕРИТОРИЯТА НА БУРГАСКАТА АНГЛИЙСКА ГИМНАЗИЯ

На 26. май учители и ученици от АЕГ „Гео Милев“ организираха единственото по рода си тържество по случай Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност под надслов „Магията на словото“.

В двора на престижната гимназия се случи истинска магия…

Безспорните ерудити в областта на науката от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас: проф. дпн Маргарита Терзиева,  доц. дин Мартин Гюзелев, доц. д-р Пенка Вълчева, провокирани от въпросите на  лъчезарната десетокласничка Ева, изложиха факти и мнения, свързани с развитието на българския език през различните етапи във времето. Интервюто бе излъчено на живо и може да се гледа отново през официалната Facebook страница на училището и Ученическия съвет.

От името на ръководството на БСУ доц. д-р Славка Димитрова поднесе поздравителен адрес по случай 24. май.

След изпращането на скъпите гости с бурни аплодисменти дворът на Английската гимназия се изпълни с музика, творчество, талант, екипен дух и безброй усмивки. Вълшебството се пренесе в различни творчески работилници, които обединиха учители и ученици от две бургаски гимназии. Ръка до ръка възпитаниците на Английската гимназия работиха и се забавляваха с прекрасните възпитаници от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Младите хора демонстрираха задружност и активно участие. Адресираха писма до любимите си учители и писатели, изписваха имената си на глаголица, създадоха комикси, редиха пъзели, участваха в състезание за бързопис и правопис, а с помощта на госпожа Радостина Димитрова изработиха  златна книга „Магията на словото“, която ще бъде съхранена завинаги в гимназията. След всичко, което сътвориха, премериха сили в отборни спортни игри, които имаха за цел не само да раздвижат телата на участниците, но и да провокират бързината на мисловната им дейност и чувството за общност.

Ученици от десети клас представиха невероятни двуезични книги, за които са се трудили неуморно по време на учебния срок. Те показаха как с много вяра и малко напътствие от г-жа Катя Димитрова могат да сътворят чудеса.

Осмокласници и деветокласници от паралелки с изучаване на графичен дизайн събраха шедьоврите си в изложба, която доц. Димо Колибаров – директор на филиала на НХА, и техният преподавател г-жа Десислава Димова  представиха пред всички гости на събитието.

Ученици от Театралнoтo ателие на гимназията с ръководител г-жа Ася Хаджирачева настроиха романтично публиката с рецитал на стихотворения от незабравими български автори.

Най-забавната част от празничния ден настъпи по време на викторина, в която запретнаха ръкави отбор „Учители“ и отбор „Ученици“. Оспорвана надпревара, придружена с много смях, в която по-голям брой точки натрупаха учениците.

За първи път  Ученическият съвет към АЕГ връчи грамоти  „Ученик на годината“ и „Учител на учениците“. Възпитаниците имаха право да гласуват по предварително зададени критерии за най-добри ученици по випуск, както и за учител, който задоволява техните нужди и изисквания в академичен, емоционален и социален план. Крайният резултат от попълнените анкети определи за учител на учениците госпожа Филка Калабалъкова, а за ученици на годината: Петър Петров от 8. клас, Георги Тодоров от 9. клас, Станислав Червенков от 10. клас, Петър Чапкънов от 11.клас и Янис Христов от 12. клас.

Г-жа Жаклин Нейчева – директорът на училището, не пропусна да изкаже безкрайна благодарност към двама единадесетокласници, които всеотдайно работят за престижа на гимназията. Тя връчи грамоти за активно участие и принос към общността на АЕГ „Гео Милев“ на  Христо Петев, председател на УС, и Александър Иванов, зам.-председател на УС към училището.

Денят наистина беше магичен, а краят му нямаше как да премине без празничен коктейл, който поглези сетивата на всички. Красиви и изключително вкусни сладки и солени изкушения приготвиха учениците от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Сладкарски вериги „Захаро“, сладкарски вериги „Роза“ и пекарни „Зиа“ се погрижиха да заситят всички присъстващи с част от най-добрите си продукти.

Този празник нямаше да бъде същият без съдействието на спомоществователите на АЕГ „Гео Милев“, които подкрепиха инициатива, която има за цел да провокира младите хора за развиване на креативно мислене и ги мотивира за активно участие в социалния и училищния живот.

Ученическият съвет и целият екип на АЕГ „Гео Милев“ сърдечно благодарят на Младежки международен център – гр. Бургас, сладкарска верига „Захаро“, сладкарска верига „Роза“, пекарни „Зиа“, Store.bg, Ozone.bg, Агенция за специални събития „Кригея“ – гр. Бургас, магазин за спортни стоки „Декатлон“ – гр. Бургас, магазини Ем Арт – гр. Бургас, детски магазин „Комсед“ – гр. Бургас, Завод за захарни изделия „Победа“, художествени галерии Artholics и Wine Gogh – гр. Бургас.

Ръководството на елитната гимназия продължава да работи упорито за още повече магии, които да превърнат дните на учениците във вълшебство.