BEST debates tournament winner AEG

„Всичко е добре, когато свършва добре,“ e казал навремето Шекспир. За нас обаче едва започва, и то с бляскава победа на отбора на ветераните-дебатьори в клуба по интернет проучвания и ораторско изкуство към АЕГ „Гео Милев“ в Бургас!

Денислав Драчев (10а), Малена Малчева (10в) и Ясен Жеков (10а) грабнаха трофея в онлайн турнира в категория „Дебати“ за възрастова група 10-12 клас, организиран от Фондация БЕСТ за региона на източна България. Честито, победители! Надяваме се, че скоро призовете ще пристигнат при вас!

Денислав Драчев заслужено спечели и наградата за най-добър дебатьор в онлайн турнира. Убедени сме, че завоюва сърцата не само на мнозинството гласували журиращи, но и симпатиите на всички зрители и гости, наблюдаващи турнира на екрана на компютъра! Нещо повече – тримата дебатьори реализираха невероятно постижение, тъй като едва тази година преминаха от категория „новаци“ в категория „ветерани“ и се състезаваха с ученици по-големи от тях. Извоюваха си заслужена победа в 4 от общо петте кръга на турнира, а в три от дебатите, в които се развихри оспорвана схватка, уверено и достойно обориха опонентите си – отбора на НЕГ „Гьоте“ в Бургас.

Турнирът бе оспорван, но забавен – имаше канал за „мемета“, чат-рум за журиращите, забавно откриване и закриване в платформата на „Зуум“ – дори и рапиране от страна на организатори и състезатели! Най-интересен, все пак, бе финалът в категорията “Дебати” за ветерани! Общо в категория „Дебати“ имаше по осем отбора за всяка от двете възрастови групи – от цяла източна България.

Благодарности дължим на Пру Саласки – преподавател по системата „Фулбрайт“ в гимназията и Джеймс Мот – бивш възпитаник и дебатьор, които съдействаха при подготовката на отбора на “ветераните” за турнира.

Организираният от Фондация БЕСТ за региона на източна България есенен турнир по речеви умения на английски език протече за първи път онлайн тази година, поради епидемичната обстановка, причинена от КОВИД-19. Тъй като условията в момента не го позволяват, АЕГ „Гео Милев“ в Бургас не успя да реализира отредената й по-рано роля на официален домакин на турнира, но с удоволствие  би приела да е домакин на някое от предстоящите издания!

Клубът по дебати към АЕГ „Гео Милев“ в Бургас възобнови бавно дейността си през октомври тази година, като набра масово участници едва в края на същия месец. Стартира тренировъчни сесии на 4-ти ноември и излъчи общо 4 отбора участници в категория „Дебати“ в турнира на 21-22 ноември тази година: 1 отбор – ветерани (възрастова група 10-12 клас) и  3 отбора – начинаещи (възрастова група 8-9 клас).

Два от отборите на „новаците“ (8-9 клас) ни зарадваха с 2 победи в първи кръг на турнира, 1 победа в третия кръг и 1 победа в 4-ти кръг, както вече стана ясно след окончателните резултати и разкриването на победителите в 4-ти (затворен) кръг на турнира.

За националното състезание на фондация БЕСТ, заедно с отбора на ветераните, се класират и два отбора с начинаещи дебатьори. За съжаление, единият отбор „начинаещи“ бе дисквалифициран заедно с опонентите си, поради неяснота и невнимание относно регламента при ползване на платформата „Дискорд“ – някои от правилата на онлайн турнира бяха оповестени едва в нощта преди турнира и останаха недоразбрани.

Клубът по дебати, интернет проучвания и ораторско изкуство в гимназията бе преустановил функцията си за няколко месеца, именно поради затварянето на училищата в края на учебната 2019/20, но от 4-ти ноември тази година започна отново тренировъчни сесии (засега провеждани онлайн) и има намерение да продължи заниманията си, независимо дали онлайн или в сградата на гимназията, след края на този месец.

Eто и участниците в състезанието, на които отново благодарим:

 

Отбор ветерани

Победители в турнира

Ясен Веселинов Жеков

10а

Денислав Янев Драчев най-добър дебатьор!

10а

Малена Петева Малчева

10в

Отбор новаци

2 победи: в 1-ви и в 3-ти кръг 

Светослава Христова Търпанова

Иво Валентинов Радев

Симеон Атанасов Минков

Отбор новаци: 
2 победи: в 1-ви и в 4-ти кръг

Ева Илиева Момекова

Ема Димитрова Димитрова

Деница Атанасова Апостолова

Отбор новаци

1 победа: в 1-ви кръг

Васил Василев Колаксъзов

Виктор Христов Стефанов

Калоян Маринов Айрянов