АЕГ ,,Гео Милев“ – домакин на международна среща от проект по програма Еразъм +

В периода 27.03.2022 г. – 02.04.2022 г. в АЕГ ,,Гео Милев“ посрещнаха ученици и учители от Испания и Финландия за петата международна среща по проект ,,From Eurodivison to Eurovision”. FETE e международен проект по програма Еразъм + Ключова дейност 2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики и АЕГ ,,Гео Милев“, гр. Бургас,  е едно от петте училища, които участват в проекта.

FETE е един проект за хората и Европа, бежанската криза, имиграцията, социалната интеграцията и облика на съвременна Европа. Страните участнички в проекта представят своите традиции и култура и как те се видоизменят във времето, изучават политическото устройство и миграционната политика с помощта на местните власти и неправителствени организации.

Откриването на срещата започна с концерт на талантливите ученици от АЕГ ,,Гео Милев“, който се 

проведе в Културен център ,,Морско казино“. След официалната церемония в зала ,,Петя Дубарова“ гостите бяха посрещнати в голямата зала на Община Бургас от госпожа Йорданка Бенова-Ананиева – заместник-кмет Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики. На срещата бяха представени част от механизмите за справяне с бежанската вълна, разработени от общината. По време на визитата всички участници в проекта имаха възможност да посетят Единен областен кризисен център в сградата на Морска гара в Бургас, създаден за улеснение на украинските граждани, потърсили закрила. Там, наред с хуманитарната помощ, гражданите от Украйна имат възможност да получат консултации при обработката на документи от представители на Държавна агенция за бежанците, Регионална дирекция по заетостта и на Регионалното управление на образованието.

В продължение на седмица участниците в проекта предприеха редица инициативи като изложиха своята визия и работиха върху изготвянето на европейски модел за имиграционна и интеграционна политика, който ще бъде представен на евродепутати от България, Финландия, Испания, Италия и Полша на среща в Европейския парламент през месец май тази година.

Друга дейност по проекта бе посещението на военноморска база на гранична полиция в гр. Созопол, където гостите бяха запознати с ролята на граничнополицейските кораби за осигуряване на надежден контрол и охрана на морската граница на Република България и имаха възможност да се качат на плавателен съд, за да се запознаят в детайли с отговорностите на граничните полицаи.

Програмата включваше още посещения на Археологическия музей в гр. Несебър, Тракийско светилище Беглик Таш край гр. Приморско, културно-исторически обект Акве Калиде и Регионална библиотека ,,Пейо Яворов“ в гр. Бургас.