Първи стъпки в журналистиката

Ученици от АЕГ ,,Гео Милев“, гр. Бургас, и участници в проект по програма Еразъм + „From Eurodivision to Eurovision“ се срещнаха с областния управител на област Бургас г-н Вълчо Чолаков в сградата на Областна администрация, за да вземат интервю и да обогатят познанията си по отношение на въпроса с миграцията, бежанската криза и ролята на институциите. Учениците имаха възможност да зададат част от въпросите, които бяха подготвили по тази актуална тема. Те също така разбраха, че това е една професия, в която е важна не само предварителната самоподготовка, но и умението да реагират и отразяват бързо, но не набързо, както и да се стремят към коректност и безпристрастност. В края на интервюто учениците благодариха за предоставената им възможност да влязат в ролята на журналисти и да се докоснат до тази професия, за съдействието от страна на господин Чолаков и за мъдрите съвети, които получиха.

Ето част от въпросите, които учениците успяха да зададат:

Какви са Вашите правомощия като областен управител на Бургас относно миграцията и бежанската вълна?

– Моите правомощия бяха до там да изградя временно препятстващо съоръжение и да го поддържам. Всяка година се поддържа, тъй като теренът е силно пресечен, случва се от многото дъждове някъде да се разруши път или част от съоръжението. А в случай на бежанска вълна, мое задължение е да организирам живеенето и обслужването на тези хора, докато бъдат пренасочени към друга територия.

Коя е институцията, която отговаря за охраняването на границата?

– Гранична полиция е службата, която отговаря за охраната на границата и хората, които се опитват да минат незаконно. Има и такива, които минават с документи през границата. Влизат законно в държавата. Проблемът е с незаконните имигранти, които нямат разрешение да влязат в страната. Гранична полиция има система за сигурност. Имат гранични полицаи, постове, системи за видео наблюдение и термокамери.

Можете ли да ни кажете нещо повече за оградното съоръжение?

– Областна администрация Бургас проектира и изгради съоръжението от 2016 до 2017. Към металното съоръжение има и изграден път, с който лесно да се придвижват граничарите. Съоръжението е метално, беше построено между 2016 и 2017 година на границата на България с Турция, на територията на Бургаска, Ямболска и Хасковска област, като дължината в Бургаска област е 127,5 километра.

Какво се случва с бежанците след като влязат на територията на страната?

– В Харманли, област Хасково и Болярово, област Ямбол има бежански лагери. Там са настанени и им се преглеждат документите. Живеят там до получаването на определен статут. На територията на област Бургас няма такива лагери. В случай на големи бежански вълни допълнително се изграждат временни центрове за настаняването им. Периодично се получават справки за влизащите и излизащите от страната.

Сътрудничим ли си с Република Турция по отношение на потока от мигранти?

– Помага ни южната ни съседка Турция, която спира голяма част от потока. Без добрите ни отношения с Турция през страната щяха да минават много повече имигранти.

От какви националности са най-често бежанците?

– В лагера в Харманли, област Ямбол, имаше предимно две групи от мигрантите – афганистанци и сирийци. От афганистанците имаше повече млади мъже, а от сирийците – възрастни хора и малки деца.

Остават ли бежанците да живеят в България?

– Те не искат да остават тук. Отиват в държави с по-висок стандарт на живот като Германия, Белгия и Нидерландия. Щом ги заловят, властите там имат право да ги върнат в първата държава, в която са регистрирани.

Какво може да се случи при настъпване на бежанска криза?

– В случай на бежанска вълна, ако много бежанци влязат в България, мое задължение е да организирам обслужването им докато бъдат пренасочени към друга територия. Държавата има готовност да реагира в случай на бежанска криза.

Имат ли бежанците и мигрантите еднакви права в България?

– Да, абсолютно, гарантирани са правата. Нямат правото да гласуват, но си имат всички естествени човешки права. Не са европейски граждани, ограничени са с правата си на движение. Трябва да стоят на определени места докато им бъдат обработени документите и се реши как да се процедира с тях.

Какво е вашето лично мнение по отношение на миграцията?

– Всички сме чували за великото преселение на народите. Случвало се е поне един, два пъти. Миграция винаги е имало. Причините за това са най-различни. Не бива да допускаме цялата тази миграция да оказва влияние върху нашата самобитност, история, народност, самоопределяне като българи и християни.

В края на интервюто учениците благодариха за предоставената им възможност да влязат в ролята на журналисти, за съдействието от страна на господин Чолаков и за мъдрите съвети, които получиха.