Добри новини от наш ученик в навечерието на Великден

Макар месеците март и април да преминават в условията на социална изолация и интернет да е единственият ни свят, за креативността, труда и таланта не съществуват прегради.

Младият автор Николай Петков от 10.д клас отново жъне успехи в конкурси, където получава признание за творческото си писане. Той е сред отличените в Литературния онлайн конкурс на тема „Спомен за бъдещето – послание до моето Аз“, организиран от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“-Сливен и Художествената галерия „Димитър Добрович“– Сливен. Есето му „Край“ спечели одобрението на журито, което поздрави нашия талант за хубавия текст. Награждаването ще се проведе след изтичането на извънредното положение.

През март Николай спечели второ място в Националния литературен конкурс, организиран от Общинския младежки съвет на град Перник, по две посочени теми: „Променяме ли света или той променя нас?“ и „Утре е отражение на вчерашния ден“. Втората награда в този конкурс е особено ценна, защото участниците в него са не само ученици, но и студенти до 25 години. Към наградата е включен и ваучер на стойност 50 лева.

Също през март Николай получи отличие от Националния онлайн конкурс за написване на есе, посветено на любима книга. За награда отличените участници получават книги по свой избор.

В кореспонденцията си с професор Амелия Личева – главен редактор на „Литературен вестник”, нашият ученик получи най-висока оценка за творчеството си: „Писането Ви е зряло, определено имате талант.” Николай е в постоянна кореспонденция и започна работа с професор Пламен Дойнов – заместник главен редактор на „Литературен вестник”.

През месец април с изпълнението си на пиано Николай спечели трета награда в Националния конкурс „Пролет в Кюстендил” в трета възрастова група на раздел „Музикално изпълнение”. Наградените участници получават диплом и предметни награди. Нашият възпитаник за първи път се явява на музикален конкурс, при това той не се подготвя в школа, а се занимава самостоятелно по-малко от три години.

Също през април Николай получи поощрителна награда от Националния средношколски конкурс за поезия „Възкресения”, посветен на 140 години от рождението на Йордан Йовков. Наградата е за стихотворението му „Стон“, което е написано набързо в едно от училищните междучасия. Наградените участници ще получат дипломи и предметни награди.

Николай води кореспонденция с „Teen station” – най-голямата платформа за ученици и студенти в България. Тя се поддържа от ученици на Английската и Немската гимназия в София и в Русе, както и от вече завършили техни възпитаници. Предстои му интервю за водене за собствена рубрика в платформата, чийто редакторски екип е изключително впечатлен от произведенията на младия писател.Във Великденския онлайн конкурс под надслов „Моят Великден“, организиран от Община Бяла Слатина, Николай участва с разказа си „Пеперуди“. Класиран е на първо място в категория „Литература“, а творбата ще бъде публикувана на сайта на Общината. Освен диплом и плакет нашият талант ще получи и материална награда – таблет. Това е деветата литературна награда на възпитаника на Английската гимназия, като осем от отличията са получени за краткия период от миналата учебна година до сега.

Публикациите на Николай в списание „Меридиан-27“ към Издателство „Либра-Скорп“ („Пеперуди“) и в „Литературен вестник“ (текстовете „Seen“ и „Любов“, под редакцията на професор Пламен Дойнов) набират популярност сред читателите и се радват на подкрепата на специалистите.

Извънредното положение ни раздели и ни затвори в домовете ни, но в него всеки може да открие за себе си удобен случай да прояви таланта и интересите си.