Вдъхновени от Япония, АЕГ „Гео Милев” и Бургас

Приветствие
" title="Приветствие"]

На 31.03.2021г. в електронната платформа Teams се проведе вдъхновяващо събитие, отбелязващо едновременно края на пилотния курс по японски език и култура в АЕГ „Гео Милев”, Бургас  и като поздрав по случай 50-годишния юбилей на гимназията.

 

Благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация –The Japan Foundation в рамките на три месеца – от декември 2020 до март 2021 година, ученици от различни випуски –  имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, както и да разширят знанията си в областта на езикознанието чрез съпоставяне на фонетични, графични, лексикални пластове в източните и западните езици, които изучават като профил.

Специални гости бяха г-жа Хигаки – аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Р България, г-н Такахаши – специалист по японски език към Японска Фондация – The Japan Foundation, представители на РУО Бургас и други. А своеобразни домакини – г-жа Нейчева – директор на ГПАЕ „Гео Милев”  и д-р Елеонора Колева – преподавател в курса. Гости бяха ръководството на училището,  преподаватели, ученици, родители.

Г-жа Хигаки поздрави участниците като изрази готовност за съвместно сътрудничество и подкрепа от страна на  Посолство на Япония в Република България и поздрави гимназията с прекрасния юбилей.

От своя страна г-жа Нейчева заяви твърдото желание за продължаване на обучението по японски език и култура с амбицията гимназията да бъде своеобразен център.

Инициатор, водещ, както и преподавател в курса беше д-р Елеонора Колева,  японист с богата практика в чуждоезиковото образование по японски език и култура, преводач и горд възпитаник на елитната бургаска Английска гимназия. Под нейно ръководство в събитието учениците демонстрираха езиковите си постижения, усвояването на двете сричкови азбуки, както и базови йероглифи, представиха и своето портфолио – изключително богато за краткото време от три месеца.

Благодарение на Японската фондация, Община Бургас и всички, които допринесоха за реализирането на този проект, учениците разшириха светогледа си, научиха много повече отвъд стереотипите за „екзотичната” Япония. Вдъхновени от Страната на изгряващото слънце, от своята гимназия, от своя Бургас, те показаха своето творчество, което разтуптя сърцата. Презентациите им по теми от света на Япония, творбите, както и техните усилия можете да видите на ФБ страничката на курса „Приятели на Япония в АЕГ”.

 

https://www.facebook.com/groups/1047904712370635

 

Линк към запис на събитие:


        https://www.youtube.com/watch?v=_IM4uP5VKNs&t=2s

             

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, АЕГ!

ВДЪХНОВЯВАЙ И ОТКРИВАЙ НОВИ ХОРИЗОНТИ!

 

50周年 -おめでとうござます!