Среща с приятели по НП „Иновации в действие“

 

За периода 08.06.2022г. – 10.06.2022 г. имахме удоволствието да се срещнем отново с нашите приятели от ЕГ „Иван Вазов“ – гр. Пловдив, ОУ“ Васил Левски“ – област Хасково и ПГЧЕ“ Васил Левски“ – гр. Бургас, с които бяхме заедно по програма за обмяна на опит НП „Иновации в действие“.

Представители от страна на нашата гимназия бе екип в състав: г-жа Жаклин Мутафян Нейчевa – директор на АЕГ “Гео Милев“ и екип от преподаватели: Десислава Димова – изобразително изкуство и графичен дизайн, Катерина Димитрова – английски език, Милена Майсторова – ИТ и информатика и ученичките: Елена Димитрова – 9 е, Кристияна Шиварова – 9 е, Михаела Паскалева – 9 б и Далия Ангелова – 8 д клас.

Други участници в мероприятието бяха: екип от преподаватели и ученици от ЕГ „Иван Вазов“ – гр. Пловдив, ОУ “Васил Левски“ – област Хасково, с. Книжовник и разбира се от ПГЧЕ “Васил Левски“ – гр. Бургас.

В националната програма „Иновации в действие“ иновативните училища извършват целенасочена, планирана и контролирана промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с които се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес. Този подход в образованието дава възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство, нови учебни стратегии и др.

08.06.2022 (СРЯДА)

В първия ден от срещата по НП „Иновации в действие“ в двора на гимназията ни посрещнаха любезните домакини в лицето на г-жа Весела Иванова – директор на ПГЧЕ „Васил Левски“ – гр. Бургас и екип от ученици на гимназията. По стара българска традиция, гостите се посрещнат с хляб и сол, мед и народни танци, което се счита за голямо уважение и е един от най-известните жестове на гостоприемство.

Така се почувствахме и ние, като гости на ПГЧЕ „Васил Левски“ – гр. Бургас!

За да бъдем допуснати в сградата на гимназията-домакин, трябваше да участваме в забавна викторина, включваща опознавателни въпроси за характерни изрази, традиции, места и известни личности от нашия град Бургас.

След атрактивното и топло посрещане, беше направено представяне на училището и на иновацията на ПГЧЕ „Васил Левски“ – гр. Бургас, което включваше работа по различни проекти (по международни и национални програми) като част от иновативните дейности.

Един от тези проекти, беше иновативно образователно изследване на тема „Пътят на Европейския съюз. Стереотипи на европейците“. Проектът демонстрира диалог между европейските държави и техните стремежи за глобално социализиране, обединени икономики и в същото време свобода при решението на националните въпроси: „Добрата и лошата новина-влиянието върху обществото“.

 

09.06.2022 (ЧЕТВЪРТЪК)

Преди обед на вторият ден от срещата по НП „Иновации в действие“, ученици от 10 клас на ПГЧЕ „Васил Левски“ представиха „Капан за сънища“ – проект на Антония Янакиева с ръководител Силвия Чалъкова.

Десетокласниците споделиха своята проектна и проучвателна дейност  по темата за съня в различни аспекти. Разказаха за биологичния смисъл на съня и неговото значение за оцеляването на човека, тълкуването на сънищата според Зигмунд Фройд, легенди за съня и други изненади. Посрещнаха ни, преобразени като Феи на съня, Бог Хипнос, Сомнолог и неговата асистентка, Фройд и неговите пациентки, Кошмарът, Съновникът, Капанът за сънища.

Правихме игра, в която отговорите са ключа, с който ни насочиха към значенията на описаните от нас образи на подсъзнателно ниво. Влезе и Кошмарът, който успява да ни въздейства, но и да обясни, че всъщност има своята биологична функция – създаден е, за да предупреждава хората за опасност. Бяхме приятно изненадани с ръчно направени тематични дарове по време на участието ни в беседата по темата.

За финал ни поднесоха поетична презентация с рецитал от лирически творби, в които сънят присъства като състояние, метафора и художествени образи.

Като комплимент ни подариха картички с репродукция на „Капан за сънища“ –  картината на художника Йордан Ангелов, който е и преподавател в гимназията. Видяхме темата разгърната в междупредметните връзки – с много талант  и изключително театрално представяне ни пренесоха от научните факти (биология, физика, химия и математика) към легендите и философското тълкуване, литературата и естетическия образ на съня проявен в художествените произведения на известни творци.

В ранния следобед на втория ден от срещата, участвахме в образователно – информационен тур: „Иновацията е в духа на Бургас“. Който се състоя  в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и Център за съвременно изкуство Еко-ехо – проект на клуб „Здравец“ към ПГЧЕ „Васил Левски“ – гр. Бургас.

Дейността на клуба по екология „Здравец“ е свързана с изследвания и проучвания в областта на екологията. Участниците в клуба се учат да се изразяват научно в научната среда, когато представят своите доклади при участията си в Екологична конференция.

Част от дейностите в клуба са свързани и с участия в:

        Конкурси за рисунки на екологични теми;

        Конкурси за есета, като например „Лекарят – моето вдъхновение“;

        Инициативата „Дети помогает детями“ – финансова подкрепа от продажби на издадена книга с рисунки, предназначена за деца с ментални проблеми от социалните служби;

        Участие в национален конкурс за рисунка и приложно изкуство „Водата – извор на живот“;

        Участие в междупредметна олимпиада „МИКС“, провеждана в Русия.

Участниците в Екологичната конференция, представиха своите доклади в различните направления, като „Биологично разнообразие – розово фламинго“, „Костенурките – малките съвременни динозаври“ и „Инвазивните видове по нашето Черноморие – заплаха или спасение.

На финала на образователно – информационния тур, любезните домакини от клуб „Здравец“ ни изненадаха с много мил жест. Всеки от гостите, получи подарък ръчно изработена значка във формата на зелено сърчице.

Програмата за този ден приключи с опознаване на забележителните места в града от гостите на мероприятието.

 

10.06.2022 (ПЕТЪК)

Домакин на сутрешната среща на представителите от всички училища, участници в обмяната на опит, беше нашата гимназия АЕГ „Гео Милев“ – гр. Бургас.

Гостите бяха разведени, за да разгледат обновените класни стаи на гимназията, след което всички се събрахме в Творческата стая.

Проведе се много интересна дискусия с активното участие на учители и ученици по темата „Възможности и предизвикателства при внедряване на иновации“.

Също така, на срещата бяха представени много от постиженията на учениците на АЕГ „Гео Милев“, както и техни проекти участвали по международни и национални програми.

Демонстрираха се екипни практики, в крак със съвременните технологии в образованието.

Аудиторията бе запозната с плановете за развитие на гимназията. Бяха  обсъдени и възможности за бъдещи съвместни дейности по общи проекти с другите училища.

След обедната почивка всички участници се срещнахме на Морска гара, откъдето отплавахме с корабче до Ченгене скеле – рибарско селище, намиращо се на 15 км от Бургас, където са съхранени и до днес рибарските традиции.

Докато пътувахме в открито море, продължихме своите интересни дискусии и обмен на идеи между различните екипи, участващи в обмяната на опит.

След благополучното пристигане в рибарското селище, посетихме експозиционните къщички на туристическия комплекс, където бяхме поведени от атрактивен гид на пътешествие из историята на Черно море, рибарските обичаи и бит.

Първата къщичка – „Pontus Euxinus“ (древното наименование на Черно море) разказва за местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията.

Втората – „Занаяти“ – показва защо рибарството е сбор от множество практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария.

Третата носи името „Свят от предмети“, една от характерните особености на рибарското селище, която впечатлява посетителите с разнородният предметен свят. Колекцията от материали, обекти, вещи с всевъзможен произход и предназначение подчертават чудатия характер на сливане между представата за съкровища и вехтории.

След вълнуващата разходка назад във времето, се качихме на корабчето и потеглихме в посока Морска гара – Бургас. По време на пътуването ни по море, всички участници получиха грамоти за ,,Почетен Бургазлия“ и магнитчета, връчени от директорката на ПГЧЕ „Васил Левски“ г-жа Весела Иванова. 

С това приключи и нашето участие в обмяната на опит по НП „Иновации в действие“ – мобилност.

Изключително щастливи сме, че почерпихме опит и обменихме идеи с нашите нови приятели!

Надяваме се в бъдеще отново да имаме възможност да участваме в подобни събития и дейности!