Обмен на ученици по програма Horizon 2100

На 29 май ученици от десети и единадесети клас взеха участие в тазгодишния обмен между български и турски ученици по програма Horizon 2100. Поради COVID ситуацията, те посетиха някои от най-известните туристически обекти в нашия роден край, а турските им връстници бяха на пътешествие в своята родина.

Четиридневната екскурзия започна с посещение на древния римски град „Деултум“ край Дебелт, продължи с обиколка на град Елхово, разглеждане на гробницата край село „ Мезек“ и първият ден завърши с нощувка в град Хасково. Обектите, разгледани през втория ден са НАИР „Кабиле“, град Созопол, Беглик Таш, а обиколката приключи с почивка в град Царево. На следващия ден учениците се запознаха с експонатите на РИМ Царево, отпътуваха за Малко Търново, където посетиха РИМ Малко Търново и ПП „Странджа“. ПЦ „Пода“ и град Несебър бяха следващите дестинации. Последният ден имаше следния маршрут: музей на солта и тракийска куполна гробница в град Поморие, остров Света Анастасия, а последната спирка бе РИМ Бургас.

 

Дискусията с турските връстници се състоя на 7 юни. На нея учениците от двете страни разказаха своите преживявания и споделиха своите виждания за бъдещето на района. През голямото междучасие на следващия ден в актовата зала на гимназията беше организирана изложба на фотоси от пътуването, които бяха разгледани от ученици и учители.