Литературното четене „Най-любимата книга“ събра отново випуска на XI клас на АЕГ „Гео Милев”-Бургас

Във връзка с 50-годишнината на училището Клуб „Олимпиада – БЕЛ“ и Учебна компания „Green Reborn“ (Клуб „Екологично предприемачество“) организираха за випуска на XI клас няколко юбилейни дейности: тържествен час на класа в XI „д“, уебинарите „Финансова грамотност за начинаещи“ и „Кръгова икономика за начинаещи“, езиковия семинар „Бъди грамотен“ и литературното четене „Най-любимата книга“.          

Последното юбилейно събитие от празничните дейностите, предвидени специално за XI клас, премина успешно и при голям интерес от страна на учениците и класните им ръководители. Литературното четене „Най-любимата книга“ се проведе като общ час на класа. Осъществено при отлична организация, създадена от членовете на Клуб „Олимпиада – БЕЛ“, под ръководството на модератора Радисвети Коцева от XI „в“ клас, виртуалното събитие в Тиймс бе интригуващо и полезно.

Общо 140 участници имаха възможност да се запознаят с няколко книги, представени от Йоана Райкова, Дефне Мустафа, Радисвети Коцева, Стефания Гогова, Никола Попов, Рая Димитрова, Николай Петков, Марин Шопов и Огнян Нешев. Четящите хора от Клуб „Олимпиада – БЕЛ“ представиха любимите си произведения и прочетоха откъси от тях, поощрявайки публиката да се запознае с „Изгубеният символ“ на Дан Браун, „Чумата“ от Албер Камю, „Всички наши места“ от Дженифър Нивън, „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн, „Изкуството на победата“ на Фил Найт, „Страст за живот“ от Алеона де Кама, „Азбучни убийства“ от Агата Кристи и „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри.

Проведената в края на юбилейното събитие онлайн анкета с учениците показа засилен интерес към представените книги и към четенето. Организаторите направиха публиката съпричастна с няколко въпроса: коя от книгите биха прочели; коя книга им се е сторила интересна; чели ли са някоя от споделените книги; какво са за тях книгите; коя е последната книга, която са прочели.

Литературното четене „Най-любимата книга“ запозна участниците с два рейтинга на препоръчителни за всеки съвременен човек произведения: „100-те най-влиятелни книги на всички времена“, изготвен в резултат на мащабно проучване сред потребителите на Фейсбук през 2014 година, и класацията „100-те най-добри книги на 21. век“, направена от британския вестник „Гардиън“.