Нашите дни по Програма „Еразъм+“

 

На 13-ти октомври за пореден път отбелязахме ден посветен на програмата ЕРАЗЪМ+. В Творческата стая по време на голямото междучасие се събраха ученици от различни випуски и споделиха впечатленията си от работата по проекти, в които нашата гимназия е участвала до момента.

Г-жа Татяна Шурелова, активен организатор и ръководител в редица проекти от този тип, оповести и текущите,  в които училището си партнира с други институции от страната и чужбина, на тема: “МineCraft” и „Екология“.

Осем млади творци от АЕГ „Гео Милев“, участвали по програма „Мобилност“ на проекта „CARES” в гр. Лугож, Румъния, споделиха впечатленията си от своето пътуване, показаха ни изработеното в часовете по химия и своите грамоти. Те представиха продукта, който сами са изработили там – автоматизирана ръка, задвижвана с микроконтролер Arduino One.  Демонстрираха нагледно как се случва това чрез софтуер качен на мобилен телефон. Не пропуснаха да представят и логото за своето произведение.

Споделиха за забавната си комуникация на английски език с други деца на тяхната възраст. Разказаха ни за местата, които са посетили в Тимишоара, Румъния и по-интересните им моменти там, сред които са: посещението им в завод за санитарен фаянс и във фабрика за производство на въздушни възглавници за автомобили. Видяхме представянето им в Румъния, което е изцяло на английски език, както и видеа, които ни показаха как младите творци на гимназията са изработили автоматизираната ръка за проекта.  Разкриха ни и някои от  по-забавните им моменти, например как пеят в автобуса и сами навиват невероятно сладък захарен памук! Похвалиха се и с торбички, рисувани от тях с техниката „батик“.

Преподавателите Татяна Шурелова, Валентина Атанасова, Катерина Димитрова и Милена Майсторова, всички от екипите по проектните дейности също се включиха да допълнят историите на своите ентусиазирани ученици. Те също споделиха за гостоприемството, интересните преживявания и срещите си с участници и колеги от няколко държави.

Впечатления на Даниела Петкова 10 „е“ клас:

Благодарение на програма Еразъм, аз научих много нови неща: видях реална работна среда, научих се да работя в екип, опознах чуждата култура и начин на поведение, упражних си английския, запознах се с позитивни млади хора, създадох нови приятелства, но това което бих отбелязала като най-важното, е цялостното преживяване, което аз никога няма да забравя!