АЕГ „Гео Милев“ отбеляза Деня на европейските автори

Ученици от 9. ,10. , 11. и 12. клас на АЕГ „Гео Милев“ взеха участие в първото издание на Деня на европейските автори. Инициативата е на Европейската комисия, ръководена от г-жа Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.  Целта на събитието е да насърчи четенето сред младите хора, като се разкрие пред тях богатството и многообразието на европейската литература. 

Специален гост на елитната бургаска гимназия беше Диана Саватева – заместник-кмет “Култура, туризъм и спорт” на Община Бургас. Г-жа Саватева прочете свои любими стихове от Тед Хюз, Росен Друмев и Константин Трендафилов (Папи Ханс), а на финала –  своята творба „Май“ от най-новата си стихосбирка „Капка, изпреварила дъжд“. Утвърден творец с издадени три поетични книги, член на дружеството „Български писател“ – Бургас, г-жа Саватева насърчи младите хора да четат произведения на български и чужди автори, а онези, които имат желание за себеизразяване чрез слово, да пишат, защото така се развиват и усъвършенстват.

Събитието продължи с изготвени от учениците презентации за живота и творчеството на класически и съвременни поети и писатели, които творят на изучаваните в гимназията европейски езици – български, английски, португалски, руски. Участниците в изявата прочетоха избрани откъси от свои любими произведения на представените автори, и то на оригиналния им език. Мария Душкова, Гергана Иванова и Ема Димитрова от 10. е клас говориха за поета, публициста и преводача Гео Милев и прочетоха откъси от творбите му “Септември”, „Луната, старата змия, съблича“ и „Кошмар“. Ева Момекова, Елена Димитрова и Даниел Литкин от 10. е клас представиха поета философ Атанас Далчев и сихотворението му “Дяволско”. Йоана Стоянова от 9. в клас изпълни откъс от незабравимата творба на Шарлот Бронте – “Джейн Еър”. Гергана Димитрова от 11. г клас прочете избрана част от “Нормални хора” на Сали Руни. Кратък откъс от завладяващия роман “Божията формула” на португалския писател Жозе Родригеш душ Сантуш поднесоха разказвачът Теодора Янакиева – учител по португалски език в гимназията, и героите Алекс Димитров и Паола Дичева от 12. г клас. Мария-Луиза Стамболиева и Костадинка Костадинова  от 12. д клас представиха част от “Не влюби” на Виктория Токарева. Откъс от произведението “Къйс” на Татяна Толстая – внучка на великия руски класик Алексей Толстой, прочетоха Лъчезара Станева и Станислава Петрова от 12. е клас. Гергана Костадинова от 10 г. клас представи  част от “Това се случи на 35 май” от Ерих Кестнер. Един от първите писатели,  постигнали статут на бестселър чрез публикуване на електронни книги – Оливер Пьоч  – бе представен от  Александра Сариева от 11. клас, която прочете и откъс от неговото произведение “Дъщерята на палача”.

На финала Преслава Стоянова, Таня Петрова, Селин Мехмед и Димитрина Димитрова от 12. б клас изпълниха на немски език поемата “Горски цар” на Гьоте.

 

Участниците в инициативата се надяват това честване  да стане традиция в АЕГ „Гео Милев“,  защото има толкова много творци, за които си заслужава младите хора да знаят повече, а срещата с техните  произведения ще обогати  световъзприятието им и ще им помогне да се докоснат до културните постижения на европейската цивилизация в областта на литературата.