Поетично пътешествие

По случай Европейския ден на езиците на 26.09.2023 в елитната езикова гимназия АЕГ „Гео Милев“ се проведе събитието „ Поетично пътешествие“. Мероприятието се осъществи под ръководството на г-жа Катерина Димитрова, а  водещ бе Никола Димитров от 11. б клас.

Учениците пътешестваха из биографии и жанрове на различни автори – български, английски и немски.

Пътуването започна с Петя Дубарова – бивша възпитаничка на гимназията, която оставя след себе си неугасващо творчество,  докосващо сърцата на безброй читатели . На празници като този бургаската поетеса превзема съзнанията ни и припомня, че възрастта няма значение, когато става дума за лирика.

Дорис Лесинг – наша съвременничка и носител на Нобелова награда за литература – бе следващата спирка. За учителите на гимназията е важно освен с класиката, да запознаят учениците и със съвременни творби, носещи в себе си примери за ценности и идеали.

Друг нобелист, част от обиколката, бе Джон Стайнбек. Негови произведения се разглеждат в профилираните часове по английски език в 11. и 12. клас. Комбинацията от хумор и реализъм винаги прави  впечатление на учениците, имайки предвид времето, в което живее авторът.

Нататък през английските писатели беше посетена Маргарет Драбъл. Понастоящем  тя е редактор в оксфордска компания – безспорно е ненадминат майстор на словото. Въпреки че е носител  на много титли, Драбъл е същевременно проникновен и смирен човек.

Учениците, изучаващи немски език, под менторството на г-жа Люба Кунева и г-жа Илияна Георгиева, с ентусиазъм и старание се включиха в обиколката на  „ Поетично пътешествие“. Гергана Костадинова от 11. г представи на немски език цитати на известните автори Йохан Волфганг фон Гьоте, Бертолт Брехт и на философа Йохан Готфрид фон Хердер. Жаклин Недялкова от 11. г рецитира стихотворението на немския поет Хайнрих Хайне, а артистичната Александра от 12. д клас прочете на немски език откъс от приказката „Снежанка“ на Братя Грим.

Талантливите ученици от 10. е клас, изучаващи графичен дизайн, изработиха рекламни плакати, които бяха изложени на втория етаж на гимназията. В своеобразната изложба с оригинални рисунки и плакати на немски език се включиха и учениците от 11.г и 11.д клас. Освен тях бяха окачени и памфлети за различни английски акценти и диалекти, изработени от ученици от 11.а, 11.б и 11.г клас.

Пътешествието бе наситено с информация, преживявания и емоции, а странстващите си пожелаха да посетят още повече дестинации, които да обогатят списъка им с пътувания.