Учебна компания „Green REBORN“ е отново сред елита на ученическите фирми в България

С поредното участие и с отличното си представяне в националното състезание по финансова грамотност на 19 и 20 февруари 2021 г. Тина Гърненкова от XI г и Алекс Желязков от XII д отново затвърдиха мястото на учебната компания на Английска езикова гимназия „Гео Милев” сред  елита на ученическите фирми в България. Финансовият лагер по Програма „Учебна компания“ бе организиран от Джуниър Ачийвмънт България и Citibank Bulgaria. Провеждането му онлайн бе съобразено с настоящата обстановка.

Двудневната инициатива „Финансов иновационен лагер“ има състезателен и обучителен характер и е предназначена главно за ученици от професионалните гимназии и от технологичен профил „Предприемачество и бизнес“, но представителите на Клуб „Екологично предприемачество“, които са президент и вицепрезидент на фирмата, се включиха без притеснение. В събитието взеха участие 60 ученици от 14 града. Те се състезаваха в сформирани по време на форума екипи и решаваха казус, свързан с вземането на финансово решение за инвестиране в екологични проекти. Накрая представиха идеите си в презентации пред жури.

Тина и Алекс се обучават за втора година по Програмата „Учебната компания“. Те имат натрупан опит и знания в областта на бизнеса и по финансова грамотност, затова смело генерират предприемачески идеи. Двамата са основният двигател в дейността на УК „Reborn“ и УК „Green Reborn“.  Нашите участници се включват за пореден път в национално състезание по финансова грамотност и отново показаха, че личните им усилия, постоянството и готовността им да се учат и да напредват в предприемачеството дават отлични резултати. В съревнованието отборът на Тина се класира на първо място. Гордостта ни идва и от факта, че екипът, под лидерството на нашата ученичка, прие да защитава именно нейната бизнес идея. 

Партньорите в Учебна компания „Green REBORN“ си поставят амбициозната цел в юбилейната за училището ни година да развиват устойчивостта на фирмата и да повторят успеха си от предходните състезания. В настоящия Клуб „Екологично предприемачество“ и в миналогодишния Клуб „Учебна компания – предприемачество“ учениците придобиха основни знания за бизнеса, макар тази област на професионалното образование да е далеч от характера на една езикова гимназия.

Във връзка с 50-годишния юбилей на Английска езикова гимназия „Гео Милев” УК „Green REBORN“ планира две мащабни събития в училището, както и една по-дългосрочна кампания с няколко дейности за подобряване на работната среда в сградата. През месец март семинарът „Финансова грамотност за начинаещи“ ще повиши паричната и инвестиционната култура на възпитаниците на гимназията и ще им помогне да съставят своя личен бюджет. Семинарът „Кръгова икономика за начинаещи“ ще ориентира учениците в една от най-значимите глобални теми на съвременния свят, ще им покаже връзката между климатичните промени и кръговата икономика, както и нейните възможности да ограничи вредните последици от човешката дейност за планетата. Ще се генерират идеи как да се използват суровините и енергията. Ще се обсъди каква е ролята на всеки от нас в налагането на икономическия подход „кръгова икономика“, при който се предотвратяват отпадъците. Партньорите от „Green REBORN“ ще представят основите на модерния модел на производство и потребление, който води до ограничаване на отпадъците и на вредното им въздействие върху климата. Ще бъде представен планът на ЕС за кръговата икономика до 2050 г., а също и допълнителните мерки, които се вземат от националните, регионалните и местните власти. Изграждането на екологични работни пространства и кътове за почивка в сградата на училището ще бъде по-продължителна кампания, целяща да постигне чрез дейностите си устойчив ефект в училищната общност.

След няколкото успешни състезания, лагери и уебинари от началото на учебната година до сега за отбора на УК „Green Reborn“ предстои подготовка и участие в регионалното полуфинално състезание по Програма „Учебна компания“ на 15 април 2021. То е първият етап от надпреварата между ученическите бизнес организации от мрежата на Джуниър Ачийвмънт, която се провежда на регионално, национално и европейско равнище.

Пожелаваме успех на отбора на Учебна компания „Green REBORN“ от Английска езикова гимназия „Гео Милев”!