Отлично представяне във Финансовия лагер за учебни компании на JA Bulgaria

На 24 и 25 февруари се проведе Националното състезание по финансова грамотност „Финансов иновационен лагер“. В конкуренция с ученици от професионални гимназии с финансово-стопански профил и от училища с изучаване на предмет „Предприемачество“, Тина Гърненкова от Xг и Алекс Желязков от XIд показаха, че възпитаниците на АЕГ „Гео Милев“ могат да се ориентират интелигентно и бързо в чужда на знанията си тематика и да се справят отлично в сфера, която не е застъпена в нашите учебни програми. Самото одобряване на двамата представители на Учебна компания „Reborn“ за участие във  Финансовия иновационен лагер е голям успех. Учебната компания на АЕГ „Гео Милев” бе единствената класирана УК от Бургас и от областта.

В събитието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България в партньорство със Ситибанк, взеха участие 61 ученици от 18 училища в 15 града. Бяха създадени 12 отбора, които работиха по решението на казус, свързан с новата регулация на Европейския съюз за премахване на пластмасата за еднократна употреба до края на 2021 година. Отборите играха ролята на мениджърския екип на въображаемата фирма „БГПластПекиджинг“АД (доставчик на контейнери и прибори за еднократна употреба) и трябваше да вземат стратегическо решение за адаптация на фирмата към регулаторните промени.

В конкуренция с УК, които работят по програма „Учебната компания“ в професионалното образование, а също и с ученици от технологичен профил „Предприемачество и бизнес“, нашите участници във Финансовия лагер Тина и Алекс от Клуб „Учебна компания – предприемачество“ отново показаха, че са забележителни млади хора. Умни, креативни, общителни, възпитани и културни, те веднага направиха впечатление на другите участници в своите отбори, които ги признаха за лидери на екипите още в началото на лагера. Силно впечатление направи и това, че и двамата даваха оригинални идеи, организираха отборите си, подготвиха презентациите и убедително защитаваха с екипитете си своя бизнес план пред взискателното жури.

Финансовият иновационен лагер досега се е провеждал 7 пъти само със студенти, затова трудният казус беше голямо предизвикателство за всички ученици. Той изискваше не само да се създаде и да се обоснове бизнес идея, но и да се изготви финансов план за реализирането ѝ, както и подробен разчет на разходите и приходите за производството и пласмента на продукта.

Опитът, придобит в лагера, ще помогне на нашата учебна компания да развие своите бизнес идеи. Той ще послужи на ученическата фирма и на нейния отбор в подготовката за предстоящото Регионално състезание по програма „Учебна компания“ в Бургас на 31.03.2020 и 01.04.2020. Това е първият етап от надпреварата между организациите от мрежата на Джуниър Ачийвмънт, която се провежда като регионални, национални и европейско състезание.

УК „Reborn“ подаде своето лого и документи за участие и в едно друго престижно състезание на учебно-тренировъчните фирми – „Брандико“ 2020. Наградата „Брандико“ за защита на търговска марка като Марка на Общността се връчва на тренировъчните предприятия от името на Министерството на икономиката.