Възпитаничката на Английската гимназия Антония Апостолова представи новия си роман

Писателката Антония Апостолова представи новия си роман „Нас, които ни няма“, както и останалите си две книги. Срещата на авторката с нейните почитатели и други знакови личности от Бургас се състоя в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас.  

Антония Апостолова е родена в Бургас – града на морето и поезията. Точно тук тя издава и първата си поетична книга – „Солена ябълка“, по инициатива на големите бургаски творци – поета Пейо Пантелеев и художника Руси Стоянов, който е нейн илюстратор. Писателката завършва бургаската английска гимназия и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години работи като редактор-журналист във водещи медии, преди да създаде популярния книжен сайт „Литературни разговори“, в който публикува рецензии, интервюта с писатели, новини за предстоящи книги, преводи. Втората й книга – сборникът с разкази „Потъване в мъртво море“  излиза през 2019 г. Романът „Нас, които ни няма“ се появява на пазара през 2021 г., като и двете книги са издадени от „Жанет 45“. Антония Апостолова работи като литературен редактор, рецензент и консултант. Оперативен критик е към „Литературен вестник“, пише редовно и за списание „Мениджър“.   

„Нас, които ни няма“ е определен като най-бургаския роман на авторката. Той е обяснение в любов към морския град. Болезнено личен, сякаш разказан от момчето и момичето, което всички сме били на 16 години. Роман за любовта към писането и книгите. За самотата и спасението, за пробуждането на женствеността и мъжествеността и разрушителните импулси, до които водят понякога. И още за приятелствата и предателствата, за родителските бягства и силата на гените.  

Ето и някои мнения за романа от видни личности: 

Според Иван Станков, писател и професор по българска литература: „Това е може би най-любовната българска книга. Няма такъв измъчен от любовта човек в българската литература като героя Мартин…“  

Красимир Димовски, писател и журналист пише, че „Антония Апостолова има невероятен усет за енергията на думите. Тя изгражда свой неповторим стил, който я отличава….“ 

Според редактора и рецензент Ваня Майсторска „този роман няма аналог в родната литература и запълва ниша с огромен потенциал“.