АЕГ „Гео Милев” отбеляза Деня на труда с поглед към бъдещето във випуските на X и XI клас

На 29 април, в Деня на професиите в АЕГ „Гео Милев“, випуските на X и XI клас проведоха две събития, посветени на предстоящия празник 1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.

Випускът на XI клас, насочвайки поглед към бъдещето, представи проекти по темата „Професиите на бъдещето” пред многобройната онлайн аудиторияучениците от XI клас и техните преподаватели. Подготвените презентации бяха изнесени на английски език и запознаха публиката с различни интересни професии, някои от които много малко познати в обществото. Участници в събитието споделиха своите виждания по въпросите, поставени от водещия Алекс Желязков от XIд клас.

Изключително интересните презентации, подготвени от Деница Люцканова и Никол Атанасова от XIа клас, Женя Терзиева и Андрей Димитров от XIб, Даяна Янкова, Гергана Пренерова и Пролетина Колева от XIв, може да разгледате във видеозаписа на събитието. Съдействие при подготовката и представянето на учениците бе оказано от учителите по английски език във випуска Марияна Терзиева и Таня Дапчева, както и от класните ръководители на паралелките.

Випускът на X клас проведе своя първи общ час на класа. 149 участници – учениците и класните ръководители г-жа Златева, г-жа Цветкова, г-жа Ангелова, г-жа Шурелова, г-жа Недялкова, г-жа Георгиева – се събраха онлайн за общ час на класа, посветен на предстоящия празник 1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.

В събитието се включи и директорът на училището. Госпожа Нейчева поздрави учениците и учителите за успешното справяне с предизвикателствата на образователната трансформация и благодари за целесъобразното провеждане на дистанционното обучение по всички предмети в новата среда.

         Общият час на класа бе посветен на професионалното ориентиране на учениците и премина като дискусия. В началото бе проследена накратко историята на празника Ден на труда. В изказванията бяха представени някои от професиите, към които нашите възпитаници са се насочили. В дискусията всички имаха възможност да споделят към коя професия се ориентира техният избор и защо, какво представлява тази специалност, кои са силните и слабите ѝ страни. В рамките на няколко минути всеки от говорителите изтъкна основните характеристики на една избрана професия. В изказванията бяха демонстрирани не само умения за публично изразяване на мнение с аргументи, но и отговорно и осъзнато обмисляне на темата за професионалното ориентиране.

Велина Минкова говори за плюсовете и минусите на лекарската професия, Добрин Христов разясни спецификата на дейността на компютърния програмист. Снежа Количева обясни какво е “инфлуенсър”, как той влияе върху обществените нагласи и как се става такъв. Виктор Назъков говори за професията на уеб дизайнерите, а Иван Вълчанов за дизайнерите на видеоигри, като разясни в детайли какви знания и умения са необходими. Никола Попов посвети изказването си на бъдещето на лекарската професия, като разгледа подробно иновациите в медицината, които ще променят изцяло грижата за здравето. Художничката Мила Кънева ни запозна със специалистите, които извършват принтиране, прототипиране и проектиране на макети в областта на 3D моделите. Тя се обърна към съучениците си с призив да уважават и да спазват авторските права на създателите на материали, които са достъпни и се ползват от публиката за собствени цели.

Първият общ час на класа на десетокласниците в АЕГ “Гео Милев” премина успешно, но те вече гледат към следващото събитие, което ще събере отново целия випуск на 8 май.

 

Благодарим на всички ученици и учители, които взеха участие в отбелязването на Деня на труда!