Екология в действие: Ученици от АЕГ „Гео Милев“ на посещение в анаеробната инсталация.

На 5 юни в чест на Деня на екологията учениците от 9. д клас от АЕГ “Гео Милев“ ,  гр. Бургас по инициатива на своя класен ръководител – г-жа Жечка Русинова, заедно с педагогическия съветник – г-жа Николета Казакова, имаха възможността да посетят най-модерната анаеробна инсталация в страната. Тази визита беше не само образователна, но и вдъхновяваща, защото показа на младите хора как иновациите и екологията могат да вървят ръка за ръка.

След пристигането си учениците бяха посрещнати от началник отдел Управление на отпадъците” в  Община Бургас – г-жа Галина Стоянова. Общинският съветник и преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – г-н Велин Дракалиев, с интересна лекция и разходка ги въведи  в света на анаеробната преработка на отпадъци. От него гимназистите научиха как тази технология превръща органичните отпадъци в енергия и компост, спестявайки ресурси и намалявайки въглеродния отпечатък.

Докато се разхождаха сред  огромните реактори и тръбопроводи, учениците видяха как остатъците от хранителни продукти и биомаса преминават през различни етапи на преработка, за да се превърнат в метан и висококачествена тор.

Един от най-запомнящите се моменти на посещението беше, когато учениците се сблъскаха с миризма на органични отпадъци. Въпреки предизвикателството  гимназистите издържаха достойно и проявиха голяма устойчивост. Те запазиха интереса и вниманието си, демонстрирайки зрялост и готовност да научат повече за процеса. Някои от тях дори се пошегуваха, че миризмата е „ароматът на бъдещето“, подчертавайки важността на устойчивото управление на отпадъците.

Ученичката Емилия Байчева сподели: „Посещението в инсталацията беше изключително интересно. Научихме много и започнахме да се замисляме по-дълбоко за нашите действия спрямо околната среда и как можем да ѝ помогнем.“

Деветокласничката Елица Данаилова, която представи Английската гимназия достойно с участието си в екологичен проект  Re – Value, заемайки почетното второ място, сподели: „Днешната ни разходка не беше само начин да избягаме от училищната обстановка, но и шанс да научим нещо ново. Всички хора трябва да осъзнаят, че е нужно да изхвърлят отпадъците си разделно. От получения биогаз при преработката на отпадъците се снабдяваме с електрическа енергия, достатъчна да захрани един жилищен комплекс като Славейков.“

Едва ли някога учениците са си представяли, че отпадъците от кухнята  могат да се превърнат в нещо толкова полезно. Посещението на анаеробната инсталация им показа, че наистина можем да живеем по-устойчиво, ако използваме науката и технологиите по правилния начин.

Учениците от 9.д клас на АЕГ „Гео Милев“ си тръгнаха не само с нови знания, но и с вдъхновение за бъдещето, като  обещаха да станат по-осъзнати граждани и да споделят наученото със своите семейства и приятели.

Посещението в анаеробната инсталация в град Бургас се превърна в ярък пример за това как образованието и практиката могат да се обединят в името на едно по-чисто и зелено бъдеще.